Fratele nostru vegetal nu reprezinta doar un simbol complex, ci si un bun remediu terapeutic. Ceaiurile si siropul din muguri sunt indicate in afectiuni ale plamanilor, gripa si deficit de vitamina C. Cetina este usor diuretica, stimuleaza secretiile mucoaselor si este un bun expectorant. Utilizata extern, ea este revulsiva si se foloseste la bai, ca si uleiul volatil. Baile cu extracte de conifere (brad, pin, molid) sunt recomandate in diverse boli ale sistemului nervos, reumatism, nevralgii diverse. Lotiunile de baie cu astfel de extracte calmeaza afectiunile pielii, reumatismele si tonifica nervii.
Uleiul din frunze de brad. Traditional, este utilizat pentru a sustine sanatatea corpului si a reduce simptomele artritei, reumatismului, bronsitei, in caz de raceala, sinuzite, guturai, febra. Este o buna arma impotriva virusilor si bacteriilor, fiind antiseptic, anticataral, antiartritic, stimulativ. Uleiul extras din brad este aromat, racoritor, placut; se recomanda in special bolnavilor de artrita, bronsita, febra si dureri musculare, reumatism, sinuzita.
Uleiul esential de brad este folosit in aromaterapie. De retinut ca are si cateva contraindicatii, prin urmare trebuie utilizat cu atentie, pentru a nu provoca iritatii ale pielii. Uleiul nu se administreaza intern fara a exista o indicatie din partea terapeutului, in acest sens. Nu se aplica nediluat si nu se recomanda gravidelor, epilepticilor, suferinzilor de afectiuni hepatice, iar copiilor li se aplica numai sub observatie medicala. Uleiurile de brad se folosesc si la inhalatii, in raceli, gripe, boli de plamani.
Ceaiul de brad. Se prepara din doua lingurite care se presara peste un litru de apa clocotita, apoi vasul se acopera si se lasa 10-15 minute. Se beau 3 cani pe zi, de preferinta preparatul fiind indulcit cu miere.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii