Zona gurii este foarte expusa la diverse tipuri de agresiuni, mai mult sau mai putin sesizabile in momentul producerii lor, insa intotdeauna cu consecinte negative pentru sanatatea generala a organismului. Nu vorbim numai despre dinti, ci despre tot ce inseamna cavitatea bucala, care are o sensibilitate aparte, necesara de altfel pentru a putea actiona la timp. Iar produsele, preparatele si procedurile bazate pe produsele vegetale care ne sunt cel mai la indemana (legumele, zarzavaturile si fructele) sunt capabile de adevarate minuni, dupa cum vom incerca sa va aratam mai jos.
Abcesul dentar este o colectie purulenta, plecand de la un focar local de infectie. Fructele si legumele recomandate constituie o solutie de moment pentru diminuarea durerilor, pana la prezentarea la medicul stomatolog: smochinele (se aplica pe gingie, calde, in dreptul dintelui afectat; hreanul (tinctura din 20 g hrean ras, macerat 2 saptamani in 100 ml alcool; se pun tampoane imbibate cu aceasta tinctura in dreptul cariei; in lipsa tincturii se foloseste hrean ras, in aplicatii locale); patrunjelul (sucul frunzelor are rol in nevralgiile dentare. Se foloseste suc in amestec cu alcool de 70º in parti egale: se imbiba un tampon de vata care se pune in dreptul cariei.); ceapa (aplicatii cu ceapa fiarta, pe gingie, in dreptul abcesului).
Aftele sunt mici ulceratii superficiale, dureroase, aparute pe mucoasa bucala. In tratamentul lor au efecte pozitive: lamaia (prin proprietatile sale astringente si antiseptice. Tamponarea cu o felie de lamaie. Badijonari cu suc. Lamaie taiata in felii subtiri, se tine in gura cat mai mult, cu miere si apa); ceapa (tamponari cu suc de ceapa); usturoiul (tamponari locale cu suc).
Amigdalitele sunt inflamatii acute sau cronice, de origine infectioasa, ale amigdalelor palatine sau linguale. Pentru vindecare se folosesc: gutuile (prin cumularea proprietatilor astringente cu cele emoliente. Gargarisme cu decoct dintr-o gutuie mare, rasa, la 1 litru de apa, lasandu-se sa fiarba pana ce lichidul scade la jumatate); lamaia (badijonari cu suc. Lamaie taiata in felii subtiri, se tine in gura cu miere si apa).
Gingivitele sunt inflamatii ale gingiilor. lamaia (tamponare cu vata imbibata cu suc. Tamponare cu o felie de lamaie); portocale (se procedeaza in mod similar cu lamaile); maslinele (masaje ale gingiei cu ulei de masline); smochinele (aplicatii de smochine calde intre gingie si obraz); hreanul (tamponari cu tinctura din 20 g radacina de hrean ras, macerat 2 saptamani in 100 ml alcool).
Paradontoza este un proces patologic de retractie a gingiilor si de descoperire a dintilor, impotriva caruia se folosesc: hreanul (datorita proprietatilor revulsive, provoaca un aflux crescut de sange in zona. Mestecarea in fiecare zi a unei radacini de hrean); maslinele (masaje ale gingiei cu ulei de masline).
Stomatitele sunt inflamatii ale mucoasei bucale, caracterizate prin dureri ale cavitatii bucale (exacerbate prin deglutitie sau prin simplul contact al alimentelor in gura, cresterea salivatiei etc). Mucoasa bucala poate prezenta vezicule, afte sau o roseata difuza. Pentru contracararea acestor simptome se utilizeaza: gutuile (gargarisme cu un decoct preparat dintr-o gutuie mare, rasa, care se lasa sa fiarba intr-un litru de apa, pana se reduce la jumatate); lamaia (badijonare cu suc. Tamponare cu o felie de lamaie. Lamaie taiata in felii subtiri, tinuta in gura cu miere si apa); portocalele (badijonare cu suc); smochinele (aplicatii cu smochine calde); ceapa (tamponari cu suc).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii