Hrisca este un aliment popular si traditional în tari ca Rusia, Ucraina, Franta, Polonia. În România este la mare cautare mai ales în Bucovina, unde se foloseste ca ingredient traditional pentru sarmale. Ea este bogata în vitaminele E, B1 si B2, în proteine, carbohidrati, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu si fier. Totusi, pentru sanatatea noastra poate cel mai important e ca hrisca este un produs ecologic; probabil, singura planta alimentara nemodificata genetic. Hrisca nu contine niciun fel de nitrati, pesticide si erbicide, deoarece pur si simplu nu are nevoie de substante chimice.
Desi nu face parte din clasa cerealelor (este o planta ierboasa înrudita cu rubarba si cu stevia creata), hrisca este net superioara grâului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejeaza organismul de factorii externi si îl fortifica mai ales în sezonul rece si la începutul primaverii. Dupa continutul de aminoacizi esentiali si proteine, hrisca se apropie de produse de origine animala si de aceea este considerata un substitut pentru carne. În acelasi timp, ea se digera mult mai usor decât carnea. Hrisca stabilizeaza nivelul de zahar din sânge: dupa ce este consumata, nivelul de zahar creste încet, si nu brusc, ca atunci când se consuma alte produse care contin carbohidrati.
Crupele de hrisca sunt bogate în acid folic, care contribuie la cresterea generala a rezistentei organismului la factorii nocivi din mediul exterior. Una dintre cele mai importante proprietati ale sale este protectia organismului împotriva cancerului. Datorita flavonoidelor pe care le contine, ea previne cresterea tumorilor, însa trebuie spus ca, în afara de proprietatile anticancer, consumul de hrisca reduce riscul trombozei, contribuie la curatarea vaselor de sânge de colesterol „rau” si previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Pe scurt, avantajele consumului constant de hrisca sunt: – mentine nivelul de glucoza din sânge în limitele normale; – previne instalarea diabetului de tip 2; – vitaminele si mineralele din boabele de hrisca scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal); – mentine tânar sistemul nervos; – îmbunatateste capacitatea de retinere si memorare; – protejeaza împotriva accidentelor vasculare; – scade colesterolul; – tine sub control tensiunea arteriala; – previne aparitia pietrelor la bila.
De asemenea, hrisca tine greutatea sub control. Fiind bogata în fibre alimentare insolubile, în lizina (un aminoacid esential), magneziu, în cupru organic si vitamine din complexul B, ea furnizeaza organismului substante cu efect diuretic, care reduc excesul de apa din corp. În plus, hrisca nu contine gluten si poate fi consumata în siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca. Altfel spus, hrisca este un aliment recomandat în toate dietele.
Pe de alta parte însa, trebuie tinut cont si de o atentionare speciala: persoanele care au pielea foarte alba trebuie sa evite consumul de hrisca, întrucât acesta determina aparitia de pete rosii si dureri (senzatie de arsuri) care persista chiar si 3-4 zile.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii