• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Din arome si savoare, sanatate in mancare

Din arome si savoare, sanatate in mancare

29 mai 2008
in Remedii naturale
A A

Patrunjel, cimbru, rozmarin, busuioc, coriandru, salvie – iata cateva dintre mirodeniile utilizate in mod curent la noi, pentru prepararea mancarurilor. Le agream in mod deosebit, mai ales pentru ca parfumeaza in mod natural, cum nimic altceva n-o poate face, hrana noastra cea de toate zilele, dar confera si un gust mai placut alimentelor gatite (ceva mai rar, se folosesc si in combinatie cu unele negatite la foc). Ce nu prea avem in vedere, grabiti sa satisfacem „entuziasmul” papilelor gustative, este faptul ca aceste plante bogate in compusi bioactivi contribuie substantial la mentinerea sanatatii noastre.

Gardieni ai organismului

Aproximativ un individ din sase este anual victima a virusului care genereaza herpesul labial. Cercetatorii germani au comparat eficacitatea unui tratament capabil sa inhibe multiplicarea virusilor cu cel bazat pe anumite ierburi aromatice. Rezultatul: la pacienti tratati cu o asociere de salvie si revent se cicatrizeaza leziunea aproximativ la fel de repede (6,7 zile), ca la cei tratati cu medicamentul clasic (6, 5 zile), dar mai repede decat la cei tratati numai cu salvie (7, 6 zile).

In aceeasi idee, numeroase teste clinice au demonstrat eficacitatea siropurilor care asociaza extractele din cimbru cu alte extracte vegetale, in tratarea bronsitei si in eliminarea tusei. De altfel, in faringita virala, salvia sub forma de spray este considerabil mai eficace decat un placebo, in ce priveste alungarea durerilor, potrivit specialistilor germani, care au lucrat cu circa 300 de pacienti.

Memoria si cancerul

Alte studii au vizat consumul de uleiuri esentiale din mirodenii. Subiectii tineri care au primit ulei esential de salvie au obtinut rezultate mai bune, la testele de memorie, decat cei care primisera un placebo. Totodata, s-a remarcat ca un extract de salvie luat zilnic amelioreaza semnificativ functiile cognitive ale persoanelor suferinde de o forma moderata a maladiei Alzheimer.

Acest efect se poate datora acidului rozmarinic, un antioxidant ce se gaseste in oregano, in busuioc, in cimbru, si e capabil sa lupte impotriva efectelor toxice ale placilor amyloide (zona de infiltrare a tesuturilor cu substante nocive). De asemenea, rozmarinul ar putea chiar sa joace un rol similar inhiband procesul de degradare a acetilcholinei – neurotransmitatorul implicat in procesele de memorizare.

 Pe de alta parte, ierburile aromatice contin si o gama foarte diversificata de substante potential active impotriva celulelor canceroase. De pilda, patrunjelul contine un redutabil antioxidant si antimutagen. (Antioxidantul este o substanta care le protejeaza pe altele sau care apara tesuturile de deteriorarile produse de forme reactive ale oxigenului, dintre care amintim radicalii liberi.

Antimutagena este o substanta care reduce sau inhiba – de pilda, sub efectul razelor ultraviolete – alterarea spontana a ADN-ului, proces ce mareste riscul de cancer.) Acidul rozmarinic din cimbru sau din rozmarin are un potential anticancerigen asupra celulelor ficatului. De altfel, rozmarinul, cimbrul si salvia pot bloca formarea compusilor cancerigeni aparuti in timpul gatirii carnii sau a pestelui. E un motiv suficient de serios, pentru a utiliza aceste plante spre a da arome placute mancarii, in special celei preparate la cuptor sau pe jar.

Binefacerile compusilor bioactivi

Nutritionistii remarca un fapt mai putin evidentiat pana acum: ierburile aromatice, desi sunt destul de sarace in vitamine si in substante nutritive, sunt bogate in compusi bioactivi. Numeroase studii au aratat ca acestia sunt capabili sa ne protejeze impotriva bolilor cardio-vasculare si a cancerului. In plus, contin mai multi polifenoli decat fructele si legumele.

Cercetarile actuale au drept scop stabilirea efectelor diferitelor tehnici culinare (fierbere in apa, gratar, cuptor, fermentare, macerare etc.) asupra capacitatilor antioxidante ale diverselor ierburi aromatice ca patrunjelul, rozmarinul, salvia, cimbrul, mararul s.a. Rezultatele de pana acum arata ca fierberea in apa este de preferat metodelor „uscate”. Fermentarea sau fierberea indelungata in apa (ca in cazul supei) cresc semnificativ capacitatile antioxidante, in timp ce gratarul sau fripturile le diminueaza. De asemenea, congelarea si macerarea o saptamana in otet pastreaza calitatile respective.

Ca o concluzie la cele spuse mai sus, specialistii recomanda folosirea in alimentatie a ierburilor aromatice, in special in legatura cu preparatele din carne, ceea ce poate ajuta la eliminarea unor conservanti chimici care pot fi si nocivi.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Omen – cel mai sangeros film realizat vreodata

Urmatorul Articol

O boala multimilenara… cvasi-necunoscuta

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

O boala multimilenara... cvasi-necunoscuta

Femeia bomboana

Bruges - orasul unei povesti

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.