Perele sunt fructe delicioase care contin apa în proportie de 80%, fibre, fier, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanti si minerale precum zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru si mangan. Au un indice glicemic redus (30), motiv pentru care sunt digerate si absorbite mult mai lent fata de alimentele care au un indice glicemic mediu sau mare. Pentru a beneficia de proprietatile acestor fructe delicioase se recomanda consumul cu tot cu coaja. Atât para în sine, cât si sucul de pere sunt adevarate medicamente naturiste pentru organism.
Cunoscute ca fructe hipoalergenice, perele nu sunt de natura sa cauzeze reactii alergice. Ele pot fi utile în tratarea inflamatiei mucoaselor, în tulburarile cronice, artrita si guta. Perele sunt recomandate în prevenirea obezitatii, diabetului si a bolilor coronariene. Dintre toate fructele, perele au cel mai scazut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care sufera de diabet.
Cu un continut bogat de fibre, perele reduc nivelul colesterolului „rau”, micsorând astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Datorita bogatiei în potasiu, ele ajuta la reglarea tensiunii arteriale si, mai mult, fiind o sursa de pectine si bioflavonoide, au un puternic efect antioxidant. Consumul acestor fructe stimuleaza formarea globulelor rosii si combate anemia.
Perele contin acid hidroxicinamic, care s-a dovedit ca ajuta la prevenirea cancerului de stomac si a celui pulmonar la femei. Un alt nutriment care se regaseste în compozitia perelor, cuprul, ajuta la prevenirea cancerului de colon.
Perele contin mult mai multe fibre fata de alte fructe, fapt pentru care ajuta la digestie, însa joaca si un rol important în mentinerea glicemiei între limite normale, prin încetinirea absorbtiei carbohidratilor din intestin în sistemul circulator sangvin. De asemenea, sunt recomandate copiilor care sufera de reflux gastro-esofagian, deoarece ele nu afecteaza mucoasa stomacului. Au si rolul de a atenua constipatia, datorita pectinei care este diuretica si poate avea un usor efect laxativ. Printre numeroasele beneficii ale consumului de pere se numara si efectul sedativ si calmant asupra sistemului nervos, la fel ca un medicament de combatere a efectului stresului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii