Un subiect destul de putin dezbatut, desi în anumite medii se cunoaste importanta sa pentru sanatatea fiecaruia dintre noi (dar nu numai), se refera la faptul ca dintre toate produsele naturale destinate consumului curent, cele mai benefice pentru un individ sunt cele obtinute de pe terenul care reprezinta locul nasterii acestuia. Am exprimat ideea destul de simplist, dar o detaliem putin.
Daca eu vreau sa manânc fructe si legume, sa beau lapte ori pur si simplu apa cea vitala, ideal este sa procur toate aceste alimente din localitatea în care m-am nascut ori din împrejurimi, decât de la particularii care vând în piata ori la colt de strada. Am exclus din capul locului produsele din magazine, chiar daca scrie pe ambalajele lor bio sau eco, deoarece si acestea sunt trecute printr-un proces industrial care le modifica „naturalul” de origine, nemaivorbind despre faptul ca sunt aduse de la sute ori mii de kilometri departare, deseori din tari în care nici macar nu am ajuns vreodata.
Motivatia acestui punct de vedere are o nuanta putin insolita, cel putin pentru cei nu foarte informati. Ea spune ca, la nastere, fiecare individ uman primeste pentru toata viata anumite caracteristici, anumite energii specifice zonei respective. Dar aceleasi energii si însusiri exista în tot ce se afla acolo si vorbim aici mai ales despre ape, plante si animale. Prin urmare, consumând hrana produsa în zona la care ne referim, preluam în mod automat cele mai benefice „ingrediente” din produsele respective. Iar ca sa ne plasam în existenta cotidiana obisnuita, sa recunoastem ca – daca traim într-un loc care nu este cel de bastina, cum se întâmpla frecvent, si mergem, de exemplu, de sarbatori la parinti ori la alte rude, avem deseori reactia spontana de confort general deosebit, ce poate fi tradusa cam asa: „Am fost acasa si m-am încarcat cu energie!” Sa vedem însa si un exemplu concret, care de altfel poarta girul specialistilor.
Ne referim la un studiu foarte interesant din domeniul produselor alimentare pentru copii, realizat de cercetatori din SUA. Acestia au analizat datele privind peste 1600 de subiecti, observând ca micutii care manânca în mod regulat fructe si legume cultivate în gradina familiei lor, sunt de doua ori mai sanatosi decât copiii care rareori consuma alimente luate „direct din gradina”.
În stabilirea rezultatului cercetarii s-a mentionat ca, daca cei mici au acces direct la fructe si legume proaspete si naturale cresc mai puternici si mai sanatosi, se îmbolnavesc mai rar si mai putin grav, se însanatosesc apoi mai rapid si se dezvolta mai bine. Expertii de la Centrul Medical al Universitatii din St. Louis au remarcat faptul ca prescolarii din zonele rurale sau copiii care au posibilitatea sa consume frecvent legume si fructe din propria gradina se obisnuiesc rapid cu alimentele sanatoase si mai putin resimt dorinta de a mânca produse de tip fast-food daunatoare sanatatii, fiind produse cu exces de zahar si grasimi.
Datele obtinute de cercetatorii americani le sugereaza si – de ce nu? – le propun parintilor o modalitate usoara de a cultiva la copiii lor gustul pentru alimentatia corecta, iesind mai des în afara orasului sau cultivând gradina proprie. Acest lucru se dovedeste deosebit de important în prezent, când obezitatea copiilor a capatat un caracter epidemic (ca si la adulti, dar cu un grad de periculozitate sporit, având în vedere vârsta), devenind o problema reala la nivel mondial.
Mai precizam ca toate cele afirmate în articolul de fata nu trebuie considerate „agresiuni” împotriva produselor alimentare din fructe si legume, lactate etc. vândute în magazinele specializate si în piete, ci pur si simplu recomandari utile sanatatii oricarei persoane, fie ca ea traieste în oras ori la tara.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii