Floarea soarelui, considerata de amerindieni o planta sacra, se cultiva in prezent pe suprafete agricole intinse si este utilizata mai ales la obtinerea uleiului alimentar dublu rafinat, comercializat din abundenta in toate magazinele alimentare din Romania. In continuare ne vom referi la uleiul obtinut la prima presare la rece, din semintele de floarea soarelui. Acesta contine: acizi grasi nesaturati (peste 90%); acizi grasi saturati (7-9%): acid palmitic, stearic, arahic, liguoceric; vitamine, fosfatide, gliceride.
Acizii grasi saturati sunt aproape toti de provenienta animala, sunt solizi la temperatura ambianta si formeaza grasimi tari. Acizii grasi nesaturati provin in principal din vegetale, dar se gasesc si in grasimi de peste. Ei sunt lichizi la temperatura mediului ambiant (sub forma de uleiuri) si se metabolizeaza mult mai usor in organism. Acizii grasi nesaturati sunt cei mai sanatosi, deoarece au proprietatea de a reduce producerea colesterolului in organism.
Grasimile sunt factorii nutritivi cel mai dificil de digerat de catre aparatul digestiv, supraincarcand functiile ficatului si ale pancreasului. De aceea, se recomanda o dieta saraca in grasimi, in cazul hepatitelor si al pancreatitelor. Grasimile au un aport caloric ridicat in alimentatie; un gram de grasime produce 9 calorii in urma metabolizarii, mai mult decat dublu fata de aceeasi cantitate de hidrati de carbon sau de proteine.
Alimentatia actuala, bazata pe carne si pe derivatele ei, aduce un exces de grasimi (pana la 45% din caloriile totale) si un exces de acizi grasi saturati. Colesterolul, lipid complex de provenienta animala, este produs de organismul nostru mai ales in ficat. El este indispensabil vietii, dar in cantitate prea mare tinde sa se depuna pe peretii arterelor deteriorate ducand la arterioscleroza. Un nivel ridicat al colesterolului va predispune la un risc mai mare de infarct miocardic, tromboze arteriale, tulburari circulatorii periferice.
Uleiul din semintele de floarea soarelui – presat la rece, bogat in acizi grasi polinesaturati – diminueaza colesterolul total, deci diminueaza riscul de arterioscleroza. De aceea se recomanda o dieta vegetariana pe baza de fructe, cereale, zarzavaturi si legume, acelor persoane care au suferinte hepato-biliare, pancreatice, celor cu hipercolesterolemie, cu hiperlipemie, obezilor, suferinzilor cardiaci, hipertensivilor, celor cu tulburari circulatorii cerebrale si periferice, dar si persoanelor relativ sanatoase, care vor sa preintampine aparitia acestor afectiuni. Puteti face o cura de ulei presat la rece dimineata, pe stomacul gol, inghitind zilnic cate o lingura de ulei, cu 30 minute inainte de masa, timp de 1-3 sau 6 luni pe an. Se recomanda folosirea uleiului vegetal presat la rece, mai ales in salate, dar si la gatit.
Va recomandam sa gatiti mancarea fara ulei dublu rafinat si la servirea ei sa se adauge uleiul neprelucrat termic. Dintre uleiurile vegetale, cel care ramane cel mai stabil la temperaturi inalte si poate fi folosit la prajit este cel de masline; uleiul din seminte se oxideaza mult mai usor la prelucrarea termica. In final, va recomandam sa utilizati cat mai putine grasimi in alimentatie. Daca folositi grasimi, acestea sa fie de origine vegetala si, pe cat posibil, folositi uleiul obtinut prin presare la rece, nerafinat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii