• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Hrana vie, hrana moarta

Hrana vie, hrana moarta

29 octombrie 2008
in Remedii naturale
A A

Alimentatia omului graviteaza in jurul catorva idei centrale, cu care atat de mult ne-am obisnuit, incat am ajuns sa… le ignoram. Intre ele, si aceea ca omul nu a fost facut – nici anatomic, nici functional – sa ne hraneasca ucigand animale. Dincolo de trimiterile religioase, insasi viata cotidiana demonstreaza valabilitatea acestei idei. Pe care insa o nesocotim in fiecare zi. Numeroase popoare orientale mai aplica totusi regulile stravechi ale unei alimentatii sanatoase. Fireste ca de-a lungul veacurilor s-au produs si adaptari „din mers” la transformarile generale ale civilizatiei, dar esenta a ramas neschimbata. O regula de baza este socotirea hranei ca fiind vie sau moarta. Din pacate, in epoca moderna s-au adaugat alimentele toxice, care sunt – cel putin in parte – obtinute prin proceduri si tratamente artificiale; despre ele, intr-un articol viitor.

Alimentele cu viata, potrivit disciplinei alimentare yoghine, sunt acele alimente care isi pastreaza in totalitate (sau aproape) principiile active: vitaminele, proteinele, microelementele si macroelementele, glucidele, lipidele, hormonii, enzimele etc. In aceasta categorie se incadreaza toate alimentele vegetale in stare cruda si proaspata:

– zarzavaturile: – legumele; – fructele dulci; – fructele uleioase; – laptele si derivatele lui; – ouale proaspete; – cerealele nealterate si netratate ori modificate genetic; – plantele medicinale si ceaiurile preparate din ele; – tincturile, pulberile, muschii vegetali; – algele; – pestele proaspat; – painea si produsele fainoase din faina integrala; – fructele in stare cruda, care intra in compozitia unor produse de cofetarie (torturi, melanjuri, inghetata, tarte etc.); – fructele consevate prin uscare sau prin afumare; – ciupercile si legumele conservate prin deshidratare stiintifica; – pestele conservat prin uscare sau prin afumare, dupa tehnologie stiintifica;

– carnea proaspata (cruda, pe gratar, pe plita, pe carbune, inainte de trecerea a trei minute de la sacrificarea animalului; carnurile de animale vegetariene – capre, oi, vite si mai ales vanat); – marmeladele, gemurile, jeleurile, siropurile; – vinurile naturale si bauturile naturale tari; – cafeaua (intr-un procent foarte mic); – semintele fructelor oleaginoase, atat in stare cruda, cat si sub forma de preparate, in care nu s-au folosit flacarile focului, aburii vaselor de gatit, diverse substante chimice etc.

Alimente fara viata sunt, potrivit acelorasi practici terapeutice de sorginte orientala:

– orice element de origine vegetala sau animala, care a fost tinut in congelator, camera frigorifica, frigider;
 – orice aliment fiert un timp mai indelungat decat 30 de secunde;
 – orice aliment mentinut intr-o stare tamasica, in cutii de conserve ermetice, in borcane etanseizate sau in pungi ori folii din care s-a scos aerul, s-au vidat, conservare prin acoperire cu glazuri (Starea tamasica se refera, in cazul alimentelor, la situatia in care acestea au fost golite de energia vitala – de prana, cum o numesc yoghinii. Astfel, metodele de conservare cum ar fi congelarea, fierberea, uscarea fortata, dar si mucezirea lactatelor, a painii, a conservelor, descompunerea vegetalelor, alterarea carnurilor – toate acestea reprezinta factori devitalizatori ce fac ca un aliment sa devina tamasic.);

– orice aliment, de orice natura, pastrat in saramura – o alta metoda de conservare frecvent folosita (mezelurile pe care le consumam in cantitati uriase contin foarte multa sare);
 – orice aliment prajit, fript mult timp, imbibat cu diverse sosuri ori in ciorbe, supe, diferite alte fierturi sau preparate la cuptor;
 – orice aliment care, in urma combinarii sale cu alte alimente trecute prin procesul fierberii sau supus altor procedee de preparare, si-a modificat structura chimica naturala, originara.

Lista alimentelor toxice, care a ramas sa va fie prezentata, este mult mai lunga decat primele doua. Una dintre explicatii ar fi ca omenirea, inmultindu-se vertiginos, are nevoie in mod firesc de tot mai multa hrana, pe care natura nu ne-o mai poate oferi asa cum o facea in urma cu sute si mii de ani. Prin urmare, hrana industriala vine sa suplineasca acest necesar, pe spatiile neacoperite, din ce in ce mai mari. Cu ce consecinte? Vom vedea in numarul viitor.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Jurnalul unei minti vinovate

Urmatorul Articol

Aspirina – medicamentul multimilenar

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Aspirina - medicamentul multimilenar

Castelul din suflet

Bangkok - orasul templelor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.