Lacrimile uscate ale stejarului. Vâscul asa cum am mai scris si cu alte ocazii este un simbol al sarbatorilor de iarna, cu precadere al Anului Nou. I se mai spune si „creanga de aur” si se atârna deasupra usii, pentru a aduce casei respective noroc, fericire si prosperitate. Potrivit unor traditii larg raspândite, in special in tarile anglo-saxone, cei care se saruta sub vâsc vor avea bucurie si noroc tot anul urmator, planta fiind incarcata de magie si constituind semn de bun augur al iubirii.
Celtii aveau un adevarat cult pentru aceasta planta, iar cel mai pretios vâsc era numit „lacrima stejarului”, dupa copacul pe care crestea. Druizii invesmântati in alb, il taiau cu o secera de aur si il inveleau intr-o manta, de asemenea alba. Era momentul când vâscului i se aduceau ofrande si i se jertfeau doi tauri albi pentru indepartarea duhurilor rele.
O legenda germanica spune ca tânarul si frumosul zeu Balder, patron al primaverii si al vegetatiei exuberante, fiul zeitei Frigga, a fost ucis, cu o sageata de vâsc. Lacrimile mamei s-au transformat in bobite albe si exista chiar versiuni in care acestea l-au trezit din nou la viata.
In unele legende medievale vâscul era atât de venerat incât, daca doi dusmani se intâlneau sub un pom pe care crestea vâsc, se impacau imediat spre cinstirea acestuia si a puterii sale magice.
Ce e bine sa facem de Anul Nou
– Este bine ca in noaptea dintre ani sa te gaseasca impacat cu toata lumea. Eventual sa te impaci dinainte cu cei cu care erai certat.
– Se crede ca in noaptea Anului Nou animalele capata glas omenesc si vorbesc intre ele. Cel care le va auzi insa isi va gasi sfârsitul in anul care vine.
– Un mar mâncat in aceasta noapte iti va aduce sanatate tot anul.
– Este bine ca in noaptea de 31 sa aprinzi o lumânare sau o candela sub icoana – pâna se lumineaza de ziua. In felul acesta il vei indupleca pe Dumnezeu sa se aplece asupra ta cu sfaturi bune.
– La miezul noptii trebuie lasate toate usile deschise pentru ca Anul Vechi sa plece si sa intre Anul Nou.
– Culoarea rosie este aducatoare de noroc in noul an care trebuie primit cu muzica si mult zgomot pentru a-l feri de duhurile rele.
– Daca Anul Nou te prinde fara bani in buzunar vei avea datorii tot anul.
Ghicitul in stele
In multe dintre satele noastre se pastreaza inca practica ghicitului in stele. Fetele nemaritate ies afara si incep sa numere stele pe cer, oprindu-se la cea de a noua. In felul acesta spera sa afle cum va fi cel ales. Daca a noua stea este mare si stralucitoare, viitorul partener va fi tânar si frumos, inzestrat cu calitati alese. Dupa ce termina numaratul fata se roaga stelei s-o ajute sa-l intâlneasca. Daca steaua este mica si putin stralucitoare, ceea ce inseamna un partener nedorit, ea se roaga stelei sa-l tina departe de casa ei.
Placinta Sfântului Vasile
Asa cum la noi se ofera in noaptea de Anul Nou placinta cu ravase, de cele mai multe ori cu caracter satiric, exista o traditie asemanatoare de origine elena practicata in ziua de 1 ianuarie. Aceasta consta in pregatirea unei placinte speciale – „Vasilopita” in care se pune un ban de argint. Familia intreaga se aduna in jurul acestei placinte, care se taie intr-o atmosfera de veselie, feliile fiind oferite pe rând intâi-simbolic iconostasului si casei – si apoi fiecarui membru incepându-se cu cel mai vârstnic. Cel care va gasi acest ban va avea noroc si bunastare tot anul.
IRINA STOICA
Comentarii