Avand o varsta respectabila si o eficacitate pe masura, tratamentul cu inhalatii de abur consta in dirijarea vaporilor de la o sursa de lichid fierbinte spre zona capului, in special a nasului si a gurii. Vaporii inhalati astfel inlatura inflamatia si congestia mucoasei respiratorii superioare, precum si iritatia gatului produsa de aerul umed, calmeaza respiratia dificila produsa de spasmul bronhiilor (astm, laringita), fluidifica secretiile si stimuleaza eliminarea lor din gat si din plamani, relaxeaza muschii si calmeaza tusea, prevenind uscarea excesiva a mucoasei. Inhalatiile sunt indicate in numeroase situatii neplacute, periculoase pentru sanatate, cum ar fi: tusea, congestia plamanilor, a nasului si a gatului, iritarea gatului si "gat uscat" etc. Inhalatiile sunt insa contraindicate pentru copiii foarte mici sau persoanele mai in varsta care nu sunt capabile sa reactioneze la temperatura inalta.
Procedura si contraindicatii
Bolnavul trebuie sa isi mentina capul deasupra recipientului cu apa fiarta, in care s-au pus si cateva picaturi de ulei (de obicei, esenta de pin sau de eucalipt), astfel incat vaporii sa ajunga direct la nasul si la gura acestuia. Se pune un prosop peste cap pentru a capta aburul. Trebuie sa respirati usor si adanc. Procedeul se efectueaza de cel putin doua sau trei ori pe zi, timp de 30 de minute. Dupa tratament trebuie sa va odihniti cel putin o jumatate de ora.
– In afectiuni gripale, intre alte tratamente si proceduri blande se recomanda si sa se faca inhalatii cu ceara de albine, astfel: se asaza pe ochiul de aragaz (sau pe plita sobei) o placa de tabla curata, pe care, dupa ce s-a infierbantat, se pune cate o bobita de ceara de marimea unui bob de grau. Se va ridica un firicel de fum, pe care il vom inhala: o inspiratie pe nas si una pe gura, pana la topire, apoi se repeta inca de cinci ori.
– Tratarea sinuzitei. O suferinta care ne scoate din circuit si ne provoaca un tip aparte de suferinta. Crizele de sinuzita cronica se manifesta mai frecvent atunci cand apare frigul si pot fi de-a dreptul chinuitoare. In asemenea situatii, foarte eficient s-a dovedit a fi extractul din muguri proaspeti de carpen alb. El este recomandat, in principal, in cazurile de sinuzite cronice, dar si in rinofaringite recidivante, traheite, bronsite acute sau cronice si tuse spastica. Se administreaza insa cu precautie in timpul sarcinii si in perioada de alaptare. Se ia doza de 1,5 mililitri de doua-trei ori pe zi, diluata in putina apa, inainte de mesele principale. Preparatul diluat se soarbe lent si se tine cat mai mult in gura, pentru favorizarea absorbtiei prin mucoasa bucala.
Sunt foarte eficiente inhalatiile cu un amestec din uleiuri de brad, catina, galbenele, menta si sunatoare. Dintre ceaiuri, se recomanda cele de cimbru, ienupar, muguri de pin, coada-soricelului, musetel si salvie. Se fac infuzii separate sau in amestec, din care se beau doua-trei cani intr-o zi. In caz de sinuzita, naturistii ne mai recomanda sa consumam hrean ras amestecat cu zeama de lamaie, cate o lingurita dimineata si seara.
– In caz de tuse, se pot face inhalatii cu musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin. Se amesteca plantele mentionate in parti egale si se pun doua linguri din acest amestec la 1 litru de apa clocotita. Se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute, iar pentru a proteja pielea fetei se aplica inainte o crema grasa. Inhalatiile cu uleiuri eterice sunt, de asemenea, folosite, avand o buna eficienta, astfel: intr-un vas cu 2-3 litri de apa fierbinte se adauga 10 picaturi de ulei de lavanda, eucalipt, menta sau fenicul, apoi se fac inhalatii de doua-trei ori pe zi. Atentie, nu se vor folosi uleiuri la persoanele alergice!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii