Cartea de capatâi a crestinatatii nu ne vorbeste numai despre fapturile si vremurile sfinte, ci ne ofera si informatii si povete pretioase referitoare la pastrarea sanatatii ori, daca aceasta ne-a fost alterata, la tratarea trupului si a sufletului. Din Biblie încercam si noi sa aducem pentru dumneavoastra doua leacuri mai putin obisnuite, pentru simplul fapt ca ele, la origine, sunt rasini naturale: smirna si tamâia.
În ebraica, cuvântul din care deriva numele smirnei înseamna „amar”, de altfel unul dintre principiile vindecatoare de baza în medicina orientala. Acestei substante i-au fost atribuite, de-a lungul timpului, mai multe proprietati medicinale. Astfel, smirna era folosita pentru curatarea ranilor sau pentru tratarea racelilor, a halitozei si a infectiilor fungice. De asemenea, pâna la aparitia morfinei si a altor calmante similare, smirna era folosita si ca analgezic. În prezent, gasim aceasta rasina în componenta unor paste de dinti si a unguentelor pentru tratarea diverselor probleme dermatologice.
Uleiul esential de smirna are un efect puternic de relaxare asupra corpului, dar poate fi folosit cu succes si în tratarea multor probleme ale pielii: eczeme, dermatite, chiar rani usoare, precum si pentru îndepartarea infectiilor fungice ca „piciorul atletului”.
Astazi, tamâia nu se mai foloseste în medicina occidentala, însa de-a lungul timpului i-au fost atribuite o serie de proprietati medicinale în tratarea dizenteriei, febrei si chiar a cancerului. În China, ea este totusi în continuare folosita în medicina traditionala. Tamâia are un rol important în aromaterapie, datorita puternicului sau efect relaxant. Pe filiera religioasa ne parvine ideea ca inhalarea fumului de tamâie ajuta la limpezirea mintii, substanta fiind folosita frecvent pentru rugaciuni si meditatie. Tamâia ajuta si la eliminarea problemelor legate de stres, iar o baie fierbinte, cu câteva picaturi de ulei extras din tamâie, ajuta la relaxarea întregului corp.
De asemenea, masajul cu ulei esential de tamâie, pe fata si pe gât, are un rol important pentru sanatatea pielii, fiind recomandat în special persoanelor cu ten matur. Cu uleiurile pe baza de tamâie putem trata acneea si chiar mici arsuri. În general, în componenta acestor uleiuri intra si extracte de citrice, eucalipt, lavanda, trandafir sau din lemn de santal.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii