Cunoscut sub numele stiintific de Rosa canina L., macesul este un arbust foarte raspandit in flora spontana a Terrei, inclusiv in toate zonele Romaniei. Creste de obicei la marginea padurilor de foioase si de rasinoase (brad), in locuri calduroase si insorite, acoperind arii intinse cu un parfum discret al florilor de culoare roz sau, mai rar, albe. Nu de putine ori, in special in satele de pe dealuri ori din depresiuni macesul poate creste si in gradina.
In scop vindecator, in tratamente cunoscute de milenii se folosesc in mod special fructele coapte, deci dupa ce au capatat culoarea rosie si care, conform obiceiului, se culeg dupa caderea primei brume. Acestea au un gust acrisor datorat cantitatii mari de vitamina C pe care o contin. Insa complexul activ al maceselor contine si beta-caroten cu rol de vitamina A, vitaminele B1, B2, K si P. Fructele mai contin si multe flavonoide, care scad permeabilitatea si fragilitatea capilarelor, normalizand circulatia sangvina si crescand diureza. Decoctul de macese este recomandat in proportie de 3–5% (7-8 fructe la o cana cu apa) in starile de avitaminoza C. La fel, recomandarea se adreseaza suferinzilor de afectiuni hepatice si renale.
Infuzia este obtinuta prin oparirea cu o cana de apa a 5-6 boboci de flori de maces si acoperita timp de 10 minute, apoi bauta neindulcita; ofera rezultate excelente in tratarea diareei, in pierderile vaginale albe si hemoragie.
O alta reteta de sanatate este mierea din flori de maces. Se pun la macerat timp de 12 ore 50 de grame de petale uscate si maruntite, in 250 ml de alcool de 50 de grade tarie sau in palinca. Se filtreaza apoi lichidul si se adauga alti 250 ml de alcool, tinandu-se astfel alte 48 de ore. Dupa aceasta perioada alcoolul se amesteca cu prima cantitate de preparat, apoi cu 300 ml de miere de salcam curata (nefalsificata si nu in amestec!) si se fierbe la foc domol pana la primul clocot. Cu acest lichid se va face gargara in caz de dureri in gat. In caz de avitaminoza C se beau zilnic cate trei paharele, la fel si ca adjuvant in tratarea afectiunilor renale.
Din 10 grame de petale de flori de maces, macerate timp de 12 ore in 90 grame de miere de salcam se obtine o foarte buna combinatie pentru combaterea „margaritarelului” la sugari. Acestia vor accepta preparatul, datorita gustului sau dulce si aromat. Si nu uitati: pe timp de iarna, ceaiul din fructe de maces constituie unul dintre vitaminizantele cele mai redutabile.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii