Este destul de greu de priceput de ce, atunci cand se doreste denigrarea cuiva, se face apel la elemente caracteristice "tintei", de valoare incontestabila, care sunt puse intr-o lumina defavorabila, ridiculizate, astfel incat insusi cel ce le reprezinta ajunge ca dupa o vreme sa se rusineze ca il reprezinta, fie si numai partial. Este si cazul mamaligii noastre atat de apreciate, de altfel, de aproape toti strainii care ne calca pragul. Pentru ca nu vorbim despre un simplu "accesoriu" culinar pentru numeroase alte preparate din bucataria autohtona – ei, da, originara de la tara! – atat de sanatoasa si de multe veacuri, ci despre un adevarat leac capabil sa combata afectiuni in fata carora nu de putine ori medicina moderna s-a dovedit neputincioasa.
O mostenire de la sud-americani. Originar din America de Sud, unde amerindienii ii inchinasera un cult, porumbul a fost aclimatizat repede in Europa, dar din nefericire destinatia sa alimentara intr-o lume tot mai deficitara din acest punct de vedere a facut ca, treptat, virtutile terapeutice ale malaiului sa fie tot mai putin luate in seama, pana la a se pierde in amnezia colectiva.
Pe de alta parte insa, s-au pastrat si unele dintre principalele calitati si indicatii ale folosirii malaiului in cadrul medicinii populare, incat este imposibil de evitat referirea ocazionala la efectele pozitive ale unui asa-zis tratament cu mamaliga. Malaiul este inlocuitor al produselor de panificatie, numit de specialisti "prietenul intestinului subtire". Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional aduce numai beneficii atat omului sanatos, cat si celui care sufera de boli grave.
Cura cu mamaliga este foarte sanatoasa, o putem incerca in Postul Pastelui, pentru hranirea organismului si curatirea intestinelor. Acest aliment traditional care este mamaliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o contraindicatie. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor. Studii recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert, era mult mai mare decat a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment.
Cercetatorii au descoperit prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Ajunsi in sange, ei se transforma in hidroxiacizi care vor purifica sangele de unele substante toxice. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au dezvoltare mai buna.
Endocrinologii considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special pe cele feminine.
Pe de alta parte, multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine. Iar mamaliga vartoasa are jumatate din caloriile painii. Inca din cele mai vechi timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac. De exemplu, pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani. Tratamentele pe care ni le faceau bunicile noastre in copilarie, ne vindecau si ne fereau de utilizarea abuziva a antibioticelor. Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere in gat si raceala, se pun pe o tabla incinsa doua linguri de malai si se sta cu nasul deasupra fumului produs, amestecand continuu. In plus, se bea seara inainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se pune o bucatica de unt. A doua zi, va veti simti infinit mai bine. Unul dintre adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie este tot faimoasa mamaliga romaneasca. Se lasa sa se raceasca, cat poate suporta pielea, dupa care se intinde pe zona pieptului intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15 minute, dupa care se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon inmuiat in spirt camforat. Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite si cistite.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii