Masa luata „la expres”, in spatele garii, pare a reprezenta azi o figura de stil cu ecouri triste, venite dintr-un trecut nu prea indepartat. Se poate spune chiar ca, intr-un fel, s-a schimbat doar decorul. Dar si meniurile sunt cu totul altele. Mancam in picioare, dar nu costita cu fasole boabe; mancam mergand pe strada, dar nu covrigi cu sare. Acceptand in mod aproape explicit ideea ca ritmul alert de viata ne indreptateste sa mancam pe fuga, nutritionistii considera totodata ca pana si aceste mese pot fi echilibrate. Occidentalii au realizat un studiu interesant, potrivit caruia din 1975 incoace durata pauzei rezervate servirii pranzului a scazut de la o ora si 38 de minute, la 38 de minute.
Cand gura prinde viteza
Iar situatia nu da deloc semne sa se stabilizeze; dimpotriva, in anul 2010 se va ajunge la numai 20 de minute, dupa parerea nutritionistilor. In traducere… gastronomica, lipsa de timp ar insemna o rasoleala in regula la capitolul alimentatie! Cam 15% dintre noi se hranesc in viteza si de obicei dezechilibrat. Riscuri sunt destule: aparitia in cursul dupa-amiezii a acelui tip de foame patologica subita si violenta, cresteri exagerate in greutate, maladii cardiovasculare, diabet. Mancatul rapid nu exclude totusi echilibrarea meselor. Recomandarile nutritionistilor sunt simple: dejunul sa insemne 400-500 kilocalorii si sa contina mai multe proteine decat lipide, precum si o buna cantitate de glucide, cat sa „tina” pana la servirea cinei, fara oscilatii bruste ale glicemiei.
Dupa pofta inimii si a stomacului
De obicei, avem de unde sa alegem, problema fiind tocmai ca e greu s-o facem, sub tirul atator tentatii culinare. Am mai prezentat in aceasta pagina de revista tipuri de preparate fast-food, dar lista ramane deschisa permanent. De aceea, ne-am gandit sa ne oprim la omniprezentele si polivalentele sandviciuri; multe dintre ele sunt gata ambalate, iar diferenta dintre ele o face combinatia de ingrediente dintre feliile de paine.
– Sandvici cu pui fript, cruditati si maioneza usoara (light): 282 kcal. Avantaje nutritionale. De la pui primim multe proteine, vitamine, minerale, precum si foarte putine grasimi. Un alt avantaj il constituie cruditatile. Datorita rosiilor si frunzelor de salata, e o buna sursa de fibre, atat de utile in cazul digestiei „lenese” si a crizelor de foame, calmate foarte repede, dar furnizeaza si vitamine antioxidante. O nota buna in plus pentru maioneza usoara, care satisface pretentiile culinare, fara a ne furniza prea multe grasimi. Opinia nutritionistului. Datorita puiului si maionezei usoare, acest sandvici include mai multe proteine decat lipide, ceea ce inseamna o masa sanatoasa. O bila alba pentru cruditati: surse de vitamine si de fibre, de care ducem lipsa in mod curent. E un aliment echilibrat. In completare, nutritionistii recomanda putina telemea si apoi un fruct proaspat.
– Sandvici cu jambon si emmental: 181 kcal. Avantaje nutritionale. Acest preparat constituie o importanta sursa de glucide complexe, datorita painii – carburant al muschilor nostri si al creierului, si de proteine, datorita jambonului. Un alt avantaj il regasim in emmental, o branza care face parte din cele mai bogate in calciu, un mineral pretios pentru favorizarea cresterii copiilor si pentru a lupta impotriva osteoporozei la adulti.
Opinia nutritionistului. Sandviciul prezentat furnizeaza o cantitate de proteine importanta, fara a fi foarte gras, ceea ce e foarte bine, el inlocuind deci in mod avantajos un meniu de pranz normal. In schimb, ii lipseste un element esential – legumele – si aportul caloric este scazut. Prin urmare, ar trebui completat obligatoriu cu un fruct proaspat sau cu un compot si, daca pe parcursul dupa-amiezii vi se face foame, e bine sa aveti pregatit un supliment pe baza de un produs lactat si un fruct proaspat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii