Daca am fi absolut sinceri cu noi insine, am recunoaste faptul ca – oficial, cel putin – ne manifestam permanent interesul pentru o alimentatie sanatoasa. Dar nu doar atat, pentru ca, intr-un fel sau altul, toti ne dorim sa traim cat… Matusalem. Si iata ca nutritionistii, cei care credem ca le stiu pe toate in materie de hrana (ar fi ideal chiar sa fie asa!) ne recomanda carnea de peste ca antidot al imbatranirii! Trebuie totusi sa recunoastem ca acest detaliu culinar este doar unul dintre secretele datorita carora populatii intregi (vezi japonezii, mediteraneenii, ca sa nu mai vorbim despre cei ce locuiesc pe insulele pacifice, atlantice s.a.m.d.) reusesc atat de bine sa-si mentina silueta si sanatatea.
Potrivit specialistilor, dar si asa cum am mentionat si noi in revista "Magazin" cu diverse ocazii, meniurile care sa contina peste ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia noastra, macar de doua ori pe saptamana. Aceasta, desi, ca intotdeauna de altfel, apar si pozitii vehement indreptate impotriva celor ce vin cu argumente palpabile, cel putin pentru prezent (iar in cazul de fata lucrurile sunt foarte greu de combatut). Despre omega-3, acizii grasi care se gasesc in cantitate mare in peste, s-a spus fie ca lupta impotriva cancerului, ca au efect antidepresiv, ca reduc riscurile cardiovasculare etc., fie ca nu sunt buni la nimic si ca totul este doar marketing. Totusi, o cercetare realizata de scoala de sanatate publica de la Harvard a aratat ca varstnicii care au cele mai ridicate niveluri de omega-3 in sange prezinta un risc de mortalitate mai mic cu 27% si de infarct cu 35% mai redus fata de cei care au niveluri de omega-3 mai scazute. Studiul a implicat mai mult de 2700 de adulti de peste 65 de ani, fiecare participant fiind observat timp de 15 ani. Ei au primit constant doze de omega-3 in sange. "In urma cercetarilor, putem sustine ideea ca o cantitate potrivita de omega-3 este importanta pentru sanatatea cardiovasculara.", afirma principalul autor al studiului, Dariush Mozaffarian.
Un alt studiu recent sugereaza ca uleiul de peste bogat in omega-3 stimuleaza functiile limfocitelor B, celulele sangelui implicate in apararea organismului impotriva infectiilor. De cativa ani circula ideea ca uleiul de peste ar avea efect antiinflamator, acest efect fiind legat de scaderea reactiilor imunitare. In realitate, cred cercetatorii, uleiul de peste ar putea, dimpotriva, intari capacitatile imunologice ale omului.
Iata cateva beneficii ale consumului de peste: – protejeaza sanatatea inimii si a creierului prin apor-tul de acizi grasi esentiali omega-3; datorita acestui fapt, nutritionistii recomanda consumul de peste gras de doua ori pe saptamana (somon, hering, macrou, conserve de sardine etc.); – grasimile omega-3 previn cancerul, sunt eficiente in tratamentul psoriazisului si artritei; – pestele aduce in corp vitaminele liposolubile A si D si minerale, dintre care cele mai importante sunt zincul, seleniul, iodul si cuprul; – asigura buna dispozitie prin continutul de triptofan, un aminoacid important, precursor al serotoninei, "hormonul fericirii"; – este un aliat redutabil in curele de slabire; in plus, pestele poate fi consumat si seara, fiindca se digera cu usurinta si nu se depune la fel de usor ca alte alimente; – ajuta la dezvoltarea normala a creierului fatului (atunci cand este consumat de mama in timpul sarcinii) si a copilului.
Din pacate, in ciuda beneficiilor reale asupra sanatatii noastre, in Romania, consumul anual de peste este mult mai mic decat cel din tarile Uniunii Europene (desi tot spunem ca avem drept cel mai bun vecin al tarii, Marea Neagra, care ne ofera din belsug aceasta hrana), in conditiile in care se cifreaza la numai 4,5 kilograme/locuitor. Or, potrivit oficialilor, in tarile UE consumul de peste este, in medie, de 20 kilograme pe locuitor pe an!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii