În perioada sezonului rece se stie ca organismul nostru sufera o devitaminizare si demineralizare mai mult sau mai putin accentuata, din diverse motive. Pentru a pastra echilibrul normal al organismului, exista pe piata farmaceutica o oferta larga de suplimente utile în acest sens, însa terapeutii sunt de parere ca asemenea produse nu sunt cele mai eficiente si indicate. Ceea ce ramâne ca remediu imbatabil este traditionalul ceai de plante medicinale, care ne poate ajuta foarte mult sa depasim cu bine rigorile iernii, daca îl folosim cu consecventa, dar si cu cumpatare. Iata câteva asemenea ceaiuri mineralizante!
– Coada-calului contine saruri necesare organismului nostru, cum sunt cele de magneziu, calciu, potasiu, acid salicilic, principii amare, ulei volatil si altele. Pentru persoanele cu anemie, astenie, pentru cei în convalescenta si cei care depun efort fizic mare, pierzând astfel cantitati mari de saruri, un tratament cu 2 grame de pulbere de planta, luate zilnic, poate aduce nu doar vindecare, ci si revigorare.
De asemenea, coada-calului se recomanda a fi utilizata si sub forma de ceai – preparat din doua linguri si jumatate de planta farâmitata la 1 litru de apa; se fierbe timp de 15 minute, se îndulceste cu miere si se bea pe parcursul unei zile. Întrucât e un bun diuretic, ceaiul este eficient si în bolile de inima, în guta, reumatism, boli ale pielii si afectiuni ale cailor urinare. În plus, uleiul volatil continut îi confera proprietati antiseptice, iar folosit în baia de plante e un bun cicatrizant, facilitând regenerarea pielii si reducându-i inflamatiile.
– Osul-iepurelui are si el un continut bogat de substante utile, pe lânga saruri minerale: acid citric, ulei volatil, tanin, fitosteroli etc. Pentru tratament se prepara un ceai din radacina plantei, maruntita: 2 linguri de planta la o jumatate de litru de apa clocotita (sau 4 linguri la 1 litru de apa); se îndulceste numai daca e cazul si foarte slab si se bea în 3-4 reprize, de-a lungul unei zile. Pe lânga efectele mineralizante, ceaiul de osul-iepurelui combate bronsita, reumatismul, unele boli de piele, cistita, calculii renali, hidropizia si alte afectiuni ce pot fi influentate negativ de diureza generata de acest tratament.
– Porumbarul, planta din flora noastra spontana foarte raspândita, are fructele bogate în saruri de calciu si magneziu, zaharuri, acizi organici si vitamina C. Din florile si din fructele de porumbar se prepara un eficient ceai terapeutic, astfel: se infuzeaza o lingurita de planta uscata în 250 mililitri de apa si se beau trei astfel de ceaiuri pe zi.
Pe lânga actiunea mineralizanta, se foloseste în tratarea uremiei (intoxicarea sângelui cu uree, din cauza nefunctionarii normale a rinichilor), a gutei (îngrosarea încheieturilor în urma depunerii surplusului de acid uric), artritismului, afectiunilor vezicii urinare si rinichilor, ca fortifiant al stomacului, totodata combatând si diareea. Sucul fructelor de porumbar opreste sângerarile nazale si ale gingiilor ranite.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii