• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Painea cea de toate zilele

Painea cea de toate zilele

17 mai 2006
in Remedii naturale
A A

Se poate vorbi la capitolul terapii complementare despre consumul de paine? Cu siguranta, da. Aceasta, deoarece, desi painea este un produs alimentar inclus in cotidian, ea poate deopotriva sa determine unele dezechilibre ale sanatatii ori sa ne ofere anumite substante necesare organismului, capabile sa restabileasca starea normala. Un argument cat se poate de concret: painea este frecvent acuzata ca ar fi principala responsabila de kilogramele in plus pe care le adunam. Apare insa un pradox: astazi, consumam in medie 130 grame de paine pe zi, fata de 600 grame, in urma cu aproximativ un secol. Si cu toate acestea, supraponderalitatea si obezitatea se afla pe o panta ascendenta!

Cu cele 60% de glucide, 10% proteine si sub 1% lipide, prezente in mod natural in cereale, painea ar putea fi considerata un aliment ideal, care nu intamplator se consuma inca din copilaria omenirii. De altfel, nu mai putin de jumatate din nevoile energetice ale organismului nostru se pot acoperi cu substante componente ale painii, cum sunt glucidele complexe. Pentru sistemul digestiv, ea este de mare ajutor (evident, nu orice sortiment), intrucat fibrele continute stimuleaza excelent digestia, iar la nevoie, in cazul unor persoane cu afectiuni ale stomacului poate deveni un pansament gastric important. Pe de alta parte, painea de grau si cea de secara era folosita odinioara in mod curent ca leac impotriva pelagrei. Chiar si in uz extern se utiliza ca remediu. De exemplu, miezul de paine putin inmuiat in vin rosu, aplicat pe locuri de pe corp cu contuzii, facea sa se retraga umflatura si sa dispara vanataile.

 In ultima perioada, nutritionistii au inceput sa pledeze pentru folosirea painii (din faina neagra, cu tarate, cu secara etc., dar nu cea din faina alba) si in cadrul regimurilor de scadere in greutate. Explicatia readuce in prim-plan glucidele complexe sau asa-numitele zaharuri lente. Acestea permit limitarea stocarii grasimilor in organism si totodata dau mai repede senzatia de saturare, ceea ce presupune, automat, consumul unei mai mici cantitati de prajituri, de pilda. Totusi, privitor la calitatile terapeutice ale acestui produs, niciodata nu trebuie omis amanuntul ca faina, cu cat este mai rafinata, cu atat isi pierde mai mult din continutul de fibre si de nutrimente. Motiv suficient de important pentru a opta pentru painea cu tarate, cea de secara, cea tip graham sau integrala, in defavoarea multiplelor sortimente de paine alba, mai placut mirositoare si cu gust poate mai agreabil, insa mai sarace. De aceea, va prezentam in continuare si cateva dintre calitatile principalelor tipuri de paine.

 – Painea alba (270 calorii la 100 grame). Mai bine tolerata la nivel digestiv decat cea integrala, fiind mai saraca in fibre, este totodata mai putin bogata si in nutrimente, din cauza rafinarii fainii. Consumata calda, produce balonari, gradul sau de umiditate diminuand secretia enzimelor salivare care ajuta la digerarea amidonului.
 – Painea integrala (230 calorii la 100 grame). Bogata in vitamine, in minerale si in fibre (de 2-3 ori mai multe decat in painea alba), este deci mult mai sanatoasa si satura mai repede. Pe de alta parte, aportul sau de magneziu in corp este de 90 mg, fata de 35 mg, cat contine o bagheta. S-a observat insa ca impiedica partial absorbtia de minerale in organism, motiv pentru care se recomanda evitarea consumului ei de catre copii si de catre femeile insarcinate.
 – Painea cu tarate (230 calorii la 100 grame). Este foarte bogata in vitamine de tip B (2,5 mg, fata de 0,32 mg in bagheta). Buna sursa de fibre, accelereaza tranzitul intestinal. Pe de alta parte, continutul de acid fitic ingreuiaza asimilarea calciului, a fierului si a magneziului. De aceea, se recomanda alternarea cu alte tipuri de paine si sa nu se dea copiilor.
 – Painea de secara (230 calorii la 100 grame). Bogata in fibre, accelereaza tranzitul intestinal, astfel ca reprezinta un bun mijloc natural de combatere a constipatiilor pasagere. Continutul ridicat de celuloza o face insa ceva mai dificil de digerat, asa ca e bine sa nu se consume in fiecare zi.
 – Painea de tip briosa sau chiflele (270-320 calorii la 100 grame, din cauza compozitiei: faina extrarafinata, zahar, materii grase, lapte). Un pic cam bogata in proteine, mai mult decat celelalte sortimente de paine, „vinovate” fiind laptele si ouale din compozitie. Este mai grasa si mai dulce decat painea clasica, fapt care recomanda limitarea consumului, mai ales in perioadele de regim.
 – Specialitatile cu seminte de diverse tipuri (susan, floarea-soarelui, miez de nuca etc.), cu cereale, cu ceapa, cu mac s.a. (270-320 calorii la 100 grame).

Oleaginoasele din compozitie fac ca aceasta paine sa fie bogata in lipide, dar si in acizi grasi utili organismului si in minerale. Totusi, continutul considerabil in grasimi saturate impune o oarecare prudenta in consumul ei. De altfel, semnalul este valabil in orice situatie: nu evitati sa mancati paine, insa mare atentie si la ce anume alegeti!

ShareTweet
Articolul precedent

OZN triunghiular inregistrat in Mexico City

Urmatorul Articol

Goana dupa petrol declanseaza seisme!

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Goana dupa petrol declanseaza seisme!

COSTUM SPATIAL PENTRU MARTE

Se petrec intre Cer si Pamant

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.