In mod cert, unele persoane (a se citi: consumatori de zahar din abundenta) se vor simti oarecum lezate de informatiile din textul de fata, dar speram ca numai pâna la întelegerea sensului si sugestiilor lor. Si iata de ce! Nu putine studii stiintifice de data recenta arata ca în ultimele doua decenii oamenii au ajuns sa consume cantitati cel putin exagerate (daca nu chiar extrem de periculoase) de zahar. Daca la inceputul anilor 1900 consumul mediu anual de zahar pentru o persoana era de aproximativ 1 kilogram, adica o punga, in prezent zaharul se consuma fara niciun fel de limita.
Probabil ca v-ati amintit de punga de zahar de pe raftul dumneavoastra pe care ati cumparat-o acum mai bine de o luna si din care ati consumat foarte putin, gândindu-va ca nu ati avea cum sa folositi atât de mult! Ei bine, ati gresit! În acelasi timp trebuie luat în calcul si zaharul care se gaseste in alimente si în bauturi! Poate ca nu consumati acel kilogram de zahar in mod direct, dar cu siguranta consumati echivalentul sau pe parcursul unei luni sau chiar în mai putin timp.
Ca si pâinea, zaharul prosteste
Asadar, se poate afirma ca zaharul nu ne indulceste viata, desi, de multe ori preferam sa ne inecam „amarul” intr-o inghetata cu ciocolata. Medicii si mai ales psihologii au explicatii si pentru asemenea situatii. Aflati totusi ca zaharul este nociv si – mai mult decât atât – ne face mai prosti! Da, e o afirmatie foarte dura a unor cercetatori americani, în conditiile în care, într-un fel sau altul, cam fiecare dintre noi consuma acest produs irezistibil si mai ales necesar organismului. Totusi, sa nu ne inflamam inutil si sa evaluam lucrurile lucid, realist, pentru a sti cum sa reactionam eficient în fata unei situatii concrete, din care putem si chiar trebuie sa profitam cât mai mult posibil!
Studiul cercetatorilor a fost facut pe doua grupuri de soareci de laborator, animalele fiind hranite cu o solutie concentrata de fructoza, indulcitor ce se gaseste in aproape toate alimentele pe care le consumam. Înainte de test, soarecii au fost supusi unui experiment pe durata a 5 zile, experiment desfasurat intr-un labirint creat special pentru ei. Dupa numai sase saptamâni de la consumul substantei cu fructoza, soarecii au fost plasati in acelasi labirint pentru a vedea ce schimbari s-au produs. Asa cum era de asteptat, reactiile motrice concrete, activitatea fizica a soarecilor era mult mai scazuta, ei fiind mult mai lenti în miscari decât în mod normal. „Activitatea cerebrala a soarecilor de laborator a fost afectata, la fel si abilitatea de a gândi limpede si de a-si aminti ruta pe care o invatasera cu doar sase saptamâni inainte.”, a declarat unul dintre cercetatorii de la Scoala de Medicina David Geffen din cadrul UCLA, citat ulterior de mass-media. Altfel spus pe scurt, consumul mare de fructoza interfereaza cu „abilitatea” insulinei de a regla modul in care celulele folosesc si depoziteaza zaharul, acesta din urma fiind necesar pentru procesarea gândurilor si a emotiilor.
Cu fructoza nu-i de glumit
Prin urmare, studiile respective arata ca o dieta cu cantitati mari de fructoza afecteaza atât creierul, cât si organsimul. Este un element nou, neidentificat înainte de acest experiment. Altfel spus, pe termen lung, o dieta bogata in fructoza altereaza capacitatea creierului de a absorbi informatii. Vestea buna este însa ca, adaugând acizi omega-3 alimentelor pe care le consumam în mod curent, acest rau poate fi minimizat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii