Exista in natura multe flori, ierburi si legume care produc esente si sucuri "fitoncide" adica distrugatoare de microbi. In ultimul timp, pe alte meridiane, s-a constatat ca fitoncidele omoara si unele virusuri. Una din aceste plante, mai precis o leguma, se afla la indemana noastra. Este banala ceapa. Sucul cepei, cel care ne face pe unii din noi sa "plangem" cand o taiem, este un excelent bactericid si posibil virusocid. Deoarece gripa este produsa de un virus care patrunde in organism pe caile respiratorii, aceste cai trebuie protejate si dezinfectate mai des. Procedeul este foarte simplu si usor de facut.
Se ia o ceapa de marime medie (preferabil rosie care este mai putin iute), se curata de foita bruna si se taie ca pentru a fi prajita. Nu se pune sare. Bucatelele de ceapa taiata, se pun pe o farfurioara care se asaza in camera pe masa sau pe un scaun (mai departe de calorifer sau alta sursa de caldura).
Suportati mirosul de ceapa?
Vaporii de suc de ceapa se degaja cate putin in incapere, dezinfectand aerul. La fiecare 1-2 ore, se aspira, cateva secunde, vaporii aflati deasupra bucatelelor de ceapa, pentru dezinfectarea cailor superioare de respiratie. Daca v-ati imbolnavit si sunteti in pat, puneti seara pe noptiera o farfurioara cu ceapa taiata si lasati-o acolo pana dimineata. Veti dormi linistit, respirand atmosfera cu fitoncide si a doua zi va veti simti mai bine. Ceapa taiata se inlocuieste cand incepe sa se usuce, adica la circa doua zile. De mentionat ca a manca ceapa cruda nu are acelasi efect cu mirosirea ei. Cine nu suporta mirosul de ceapa cruda, poate sa acopere farfurioara cu un capac sau sa pulverizeze in incapere putin Deo-spray, dar cu atentie sa nu cada picaturi direct pe bucatele de ceapa, deoarece alcoolul aflat in deodorant distruge fitoncidele.
Un fular… preparat
Daca trebuie sa va aflati in aglomerari de persoane, unde se vorbeste, se tuseste si se stranuta (uneori fara batista), va trebui sa purtati un fular, pregatit intr-un anumit fel. Marcati zona fularului care va veni in dreptul laringelui sau gurii si pe spatele acestuia, coaseti provizoriu un mic saculet, din tifon sau panza, in care veti introduce cateva rondele subtiri de ceapa cruda proaspata. Cand veti pune fularul la gat, partea cu saculetul sa vina sub barbie dar catre corp. Partea fularului care va veni deasupra, se poate parfuma cu putina apa de colonie, pentru mascarea mirosului de ceapa.
Datorita caldurii corpului, sucul din rondelele de ceapa se va incalzi si va incepe sa se evapore treptat, creand o zona antiseptica in dreptul nasului si gurii. Microbii care vor strabate aceasta zona vor fi mai putini si organismul dv. se va putea lupta mai usor cu ei. Nu puneti multa ceapa in saculet, ca sa nu va lacrimeze ochii. Periodic schimbati rondelele din saculetul fularului.
Metoda propusa va poate permite sa scapati mai usor de o gripa sau o raceala. La prima vedere pare ilara si chiar va rog sa radeti de ea dar dupa ce incercati.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii