• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Trateaza-te cu leustean!

Trateaza-te cu leustean!

16 februarie 2014
in Remedii naturale
A A

Cunoscut si recunoscut, înca din vechime, ca o planta aromatica, hranitoare, dar si datorita unor incontestabile calitati terapeutice, leusteanul a fost folosit ca atare, cu importante rezultate pozitive. Totusi, în vremurile actuale, proprietatile sale terapeutice au fost ignorate, fiind considerat un simplu aromatizant. Aceasta, pâna de curând, când studii farmacologice realizate în Italia, Turcia si Spania au aratat ca leusteanul este mai degraba planta medicinala, decât condiment.

 Principiile sale active au o puternica actiune terapeutica asupra sistemului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin si a celui imunitar. Totodata, consumat sistematic ca aliment, leusteanul cel nelipsit din borsurile si ciorbele românesti este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor. Dozat corespunzator, poate deveni un remediu eficient într-o multitudine de boli: este un excelent hipotensiv; datorita continutului bogat în taninuri si acizi organici, leusteanul – atentie: îndeosebi radacinile sale maresc diureza si favorizeaza eliminarea clorului din organism, fapt pentru care medicii îl indica în edemele cardio-renale.

 Leusteanul are un efect sedativ remarcabil, putând fi folosit si în tulburarile aparatului respirator; de asemenea, legat de aceeasi zona, el favorizeaza expectoratia. Aceasta planta are un rol important si în cresterea secretiilor salivare si gastrice, astfel ca se recomanda ca tonic-aperitiv. Frunzele de leustean sunt indicate pentru ulceratii, sub forma de aplicatii locale. Radacinile si semintele sale sunt recomandate de catre specialisti în special copiilor slabiti, cu probleme în dezvoltarea fizica, pentru bai fortifiante.

 În acelasi timp, specialistii în medicina complementara curata spun ca leusteanul verde este indicat în special tinerilor, pentru a-i face sa creasca puternici si vigurosi. Dar… nu se fac discriminari: folosit de vârstnici pentru virtutile lui „magice”, leusteanul ajuta în ameliorarea simptomelor de gastrita hiperacida (aciditatea marita). Apetitul alimentar exagerat poate fi domolit daca se mesteca înainte cu circa o jumatate de ora de masa patru-cinci frunze de leustean. Si pentru cei care racesc usor sau au sistemul imunitar slabit, frunzele de leustean pot face minuni, consumate zilnic, datorita continutului de uleiuri volatile cu actiune antiinfectioasa puternica. Vinisoarele rosii aparute în urma pierderii bruste în greutate pot fi estompate consumând zilnic o salata numai din frunze de leustean, taiate foarte fin, si suc de lamâie. Acestea stimuleaza circulatia sângelui deficitara, vinovata de aparitia inesteticelor vinisoare. În continuare, si alte indicatii bazate pe utilizarea leusteanului.

 Indigestie, dispepsie. Se face o cura de zece zile cu suc de leustean (câte 2 lingurite înaintea meselor principale). Are puternice efecte de stimulare a secretiilor care ajuta în procesul de digestie, stimuleaza peristaltismul tubului digestiv. De asemenea, cura are o puternica actiune antiinflamatoare si antiseptica, fiind recomandata în colecistita, enterita, colita.

 Anorexie. Cu un sfert de ora înainte de masa, se consuma una-doua frunze proaspete de leustean, care se mesteca îndelung. Uleiurile volatile si substantele amare pe care le contin sunt un excelent stimulent digestiv, care mareste pofta de mâncare. Are totodata efecte tonice nervoase, fiind eficient si în cazul anorexiei psihice. Interesant este ca, atunci când sunt consumate în cantitati mai mari (5-10 frunze odata), efectul este opus, diminuând pofta de mâncare.

 Pete pe piele. Se freaca pielea pe zona afectata cu frunze proaspete de leustean, zdrobite în prealabil. Aplicatia dureaza 5 minute si se repeta de doua ori pe zi, vreme de o saptamâna. Efectele sunt exceptionale, în cazul petelor aparute la contactul cu diverse substante chimice. În cazul petelor pe piele care apar pe fondul unor tulburari interne, tratamentul extern este însotit de o cura de dezintoxicare cu o durata de minimum doua saptamâni, timp în care se iau 12 lingurite de suc de leustean pe zi.

 Reactii alergice. Frunzele proaspete de leustean se toaca foarte bine pe o planseta de lemn sau se zdrobesc in mojar, dupa care se învelesc într-un tifon subtire si se aplica pe locul afectat, unde se lasa vreme de o ora. Are efecte antialergice directe, diminueaza inflamatia, calmeaza mâncarimile.

 Litiaza renala. Sucul proaspat de leustean (10 lingurite la o cana de suc de morcov; se bea combinat) ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi si previne formarea lor. Atunci când nu exista leustean proaspat la îndemâna, efecte excelente se obtin si prin consumarea zilnica a una-doua cani de infuzie combinata, preparata din doua lingurite de planta uscata la 250 ml de apa.

 Raceala, gripa, bronsita. Pentru prevenire se consuma frunze de leustean proaspete, care contin uleiuri volatile cu o actiune antiinfectioasa puternica si polizaharide cu o actiune de stimulare a sistemului imunitar. Daca deja boala s-a instalat, se administreaza suc proaspat de leustean, 10-12 lingurite pe zi (are efecte antiseptice, expectorante si mareste capacitatea naturala a organismului de a combate infectia).

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Scurt elogiu al iubirii platonice

Urmatorul Articol

Fracturile si interventia de urgenta

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Fracturile si interventia de urgenta

Stramosii observatoarelor din pietre

Eroul din „Salonul refuzatilor”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.