Stim ca alimentele pe care ni le ofera cu generozitate natura (ne referim in mod special la fructe si legume) nu sunt doar hranitoare, ci mai ales contribuie esential la obtinerea si mentinerea unei stari echilibrate a organismului. Acestea, in conditiile consumului rational, pentru ca, la fel ca orice leac, si aceste produse ne pun sanatatea sub semnul intrebarii, daca le consumam in conditii neadecvate. Ne referim de aceasta data la untul de arahide, mentionand ca alunele de pamant, cum se numesc popular aceste „seminte subterane”, au si un renume nu tocmai ispititor, determinat de posibila generare a unor alergii ce pot fi severe. Retinand asadar ca pentru a le consuma ar trebui ca in prealabil sa ne asiguram ca nu avem asemenea probleme, sa vedem cum ne pot fi de folos pentru sanatate arahidele si mai precis untul vegetal obtinut din acestea.
Untul de arahide poate fi benefic in lupta impotriva bolilor inimii, deoarece este bogat in grasimi polinesaturate, care reduc semnificativ concentratia de colesterol „rau” (LDL) din sange, cel care are efecte negative asupra inimii. Consumat de cel putin cinci ori pe saptamana, reduce aproape la jumatate riscul de producere a infarctului. O echipa de experti americani a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a studiat obiceiurile alimentare a peste 6.000 de femei care sufereau de diabet de tip II, boala ce duce la cresterea semnificativa a riscului de producere a infarctului si a accidentelor cerebrale. Oamenii de stiinta sustin ca arahidele si untul de arahide contribuie la reducerea inflamatiilor din organism si la insanatosirea retelei de vase de sange din jurul inimii. Desi cei mai multi dintre pacienti isi controleaza boala prin modificarea dietei, aceasta maladie creste considerabil riscul de aparitie a altor maladii extrem de periculoase. Comparand rezultatele studiului amintit cu datele referitoare la numarul persoanelor care au suferit un infarct si/sau un accident cerebral, cercetatorii au descoperit ca persoanele care consumau arahide cu regularitate au beneficiat de cea mai mare protectie, iar riscul de aparitie a acestor maladii a fost redus cu pana la 44%.
Acelasi produs are efecte remarcabile si pentru muschi: o lingura de unt de arahide inseamna aproximativ 3,5 g de proteine, esentiale pentru refacerea musculara, mai ales daca se combina la micul dejun untul de arahide cu un pahar de lapte, spre a completa setul de aminoacizi, de neinlocuit pentru sanatatea si rezistenta muschilor. In acelasi timp, el constituie o sursa de fier remarcabila, care imbunatateste circulatia sangvina, dar si de magneziu, potasiu (acesta contracareaza efectele negative ale sodiului din compozitia untului de arahide), calciu sau cupru, contribuind totodata si la reglarea tensiunii arteriale. In fine (dar nu in ultimul rand), sa mai spunem ca untul de arahide contribuie si la intarzierea aparitiei semnelor imbatranirii. El contine resveratrol, fitonutrient cu puternice proprietati antioxidante, ce ofera o protectie apreciabila impotriva bacteriilor si a virusurilor, reduce inflamatiile, are proprietati antiimbatranire si diminueaza riscul de boli ale inimii sau de Alzheimer.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii