• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Biserica din Stâna

Biserica din Stâna

19 octombrie 1999
in Amprente ale spiritualitatii
A A

     Aflat într-o depresiune pe drumul forestier între Beltiug si Bolda, satul Stâna, din judetul Satu Mare, are o biserica de lemn care se observa chiar de la intrarea în localitate.

        Biserica este bine conservata dar, din pacate, acoperisul în patru ape, initial din sindrila, a fost înlocuit cu mai bine de 60 de ani în urma cu unul de tabla zincata ceea ce strica într-un fel aspectul special al monumentului de lemn.    
     Turnul este învelit în sindrila iar foisorul este mult iesit în afara, în forma de cerdac, cu patru stâlpi de sustinere a coifului în patru ape cu sageata în mijloc. Scândurile cu care este captusita galeria au la baza motive decorative specifice regiunii.    
     În 1820 pridvorul a fost încorporat bisericii, devenind pronaos, largindu-se astfel locasul. Noul pridvor nu prezinta importanta deosebita, dar din el se poate sui în turn si în cafasul construit în acelasi an. Cele trei clopote au fost mutate într-o zvonita de lemn, improvizata la începutul secolului nostru, avându-se în vedere rezistenta slaba a turnului.    
     Biserica, având hramul „Intrarea Maicii Domnului în biserica", are peretii zugraviti pe dinauntru si pe dinafara. Altarul este de forma pentagonala, cu acoperis mai scund decât al navei iar în naos biserica are bolta de forma semicilindrica. Pictura este foarte stearsa din cauza umezelii si a fumului, iar scenele sunt pictate într-un singur plan, lipsind atât peisajele, cât si elementul de perspectiva. Este executata, dupa cât se pare, în prima jumatate a secolului trecut, în maniera apuseana.    
     Printre cartile bisericii se afla o „Biblie" tiparita la Bucuresti în 1760. Pe foile acesteia se afla o însemnare privitoare la biserica si datata 1778. Datorita însemnarii respective se poate trage concluzia ca biserica a fost construita probabil pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Ferestrele în trei dimensiuni marcheaza trei etape de marire a lor, de unde un alt argument în favoarea vechimii acestui sfânt locas.    
         
     2. O „piramida a lui Keops"… subacvatica!    
         
     DAN APOSTOL    
         
     În anul 1979 a fost organizata în Bermude o expeditie franco-italo-americana din care faceau parte, printre altii, Charles Berlitz si Jacques Mayol. Totul pornise de la filmul obtinut de o camera de adâncime a unei nave americane de cercetari, care imortalizase pe pelicula un obiect piramidal de mari dimensiuni (162 m înaltime si 126 m latura bazei), având doua orificii situate pe laturi opuse: printr-unul apa era „aspirata", iar prin celalalt „expulzata" din ciudata constructie. Expeditia a descoperit într-adevar o piramida, la 900 m adâncime, având un unghi de înclinare al fetelor identic cu al piramidei lui Kheops si fiind situata la aceeasi latitudine. Ce vechime are aceasta constructie?! La S-E de Mexico City (Mexic) se afla o piramida tronconica, Cuilcuilco, acoperita partial de lava solidificata. Nu departe de ea se înalta vulcanii din Cerro Xitle, ale caror ultime eruptii s-au produs, dupa cum considera C.W.Ceram în cartea sa Gods, Graves and Scholars (Zei, Morminte si Carturari), acum circa 8000 de ani. Ceea ce înseamna ca piramida a fost construita înainte de anii 6000 î.e.n.!    
     În Mexic, Columbia, Peru si Brazilia apar mereu dovezi ale existentei unor civilizatii din ce în ce mai vechi. Se crezuse initial ca mayasii si incasii sunt primele popoare puternice si prospere din America. S-au descoperit însa urmele olmecilor, apoi ale civilizatiilor de la Chavin do Huantar, Moche, Choapas, Kotosh si Cerra Gallan; au fost gasite, la Pedras (Rio Utamâ-Amazonia) inscriptii parietale vechi de 8-10000 de ani. Este greu de ignorat faptul ca istoria cunoscuta îsi mareste limitele spre un trecut tot mai îndepartat: în America prin Tiahuanaco sau Cerra Galln, în Asia prin Chatal Huyük sau Mohenjo-Daro, în Europa prin vestigiile de la Lepenski Vir (Iugoslavia – zona „Portile de Fier"), în Africa prin cetatea Zimbabwe etc. Astazi, putini oameni de stiinta contesta existenta unui popor stravechi, care a influentat direct sau indirect primele civilizatii „istorice" mediteraneene (Egipt, Sumer, Creta), precum si înaintea lor, populatiile nord-africane (din Canare pâna în Hoggar) sau cele din Europa de Vest (Anglia, Franta, Peninsula Iberica). Dar, tocmai datorita preponderentei urmelor sale în Lumea Veche, pâna la descoperirile din 1967-1970, Atlantida a fost cautata în Mediterana, în Suedia, Spitzbergen, Heligoland, Muntii Atlas, Caucaz, în largul coastelor iberice sau marocane, pâna si în Sahara, oriunde numai în dreptul tarmului american nu. Un argument de prim ordin era faptul ca, pe coasta de est a celor doua Americi, situatia nu aparea atât de clara ca pe cea de vest. Caci nimeni nu putea nega prezenta viracochas-ilor, grupari de tip Cro-Magnon, Comb-Capelle si Brünn-Pøedmost în Peru, Bolivia, Ecuador si Columbia, iar mai la nord, în Mexic si chiar (desi tot mai putin numeroase) în vestul SUA sau al Canadei, si nimeni nu putea trece cu vederea dovezile de ordin antropologic, arheologic, etnografic etc.    
     În schimb, doar doua populatii estice prezentau caractere antropologice ciudate si un nivel de civilizatie iesit din comun: olmecii si mayasii. Atât unii, cât si ceilalti cunosteau existenta unor oameni albi si negri (de Cro-Magnon, respectiv Grimaldi?), se preocupau de astronomie si matematica, erau arhitecti si sculptori de exceptie, dar nu si navigatori; atât unii, cât si ceilalti au lasat vestigii uluitoare, însa nu identice cu cele din Lumea Veche. Faptul a fost interpretat ca o dovada a lipsei legaturilor cu ea sau cel putin a absentei unei influente originare comune. Dar aceasta nu implica automat situarea Atlantidei mai aproape de Europa sau de Africa: se considera ca primele formatiuni statale mayase importante s-au cristalizat în anii 600-500 î.e.n., (desi unul din cele 3 manuscrise originale ramase de la mayasi, Codex Troanus a fost redactat în anii 1000 î.e.n. si consemneaza ca data de început a lumii maya, anul 8498 î.e.n.), iar civilizatia olmeca pare sa se fi dezvoltat începând cu anii 2500 î.e.n. (însa unele urme ale ei sunt mai vechi), or, la acea data, Atlantida era scufundata de milenii! Ca si în Europa si Africa, supravietuisera, probabil, colonii, baze navale, contoare de schimburi comerciale; însa ele par sa fi fost putin numeroase în cele doua Americi, atlantii preferând, poate, legaturile cu popoarele din Europa si Mediterana, cu care aveau conceptii si nevoi comune.

Irina Stoica

ShareTweet
Articolul precedent

Sufleu de prune

Urmatorul Articol

Snitel cu sos de legume

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Snitel cu sos de legume

Pui cu rosii

Prajitura cu prune

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.