Orasul Slatina, resedinta a judetului Olt, asezat pe malurile Oltului, se mândreste cu o serie de monumente religioase dintre care amintim astazi Manastirea Clocociov cu hramul Sfintii Arhangheli. Vazuta de sus, de pe deal, ea tâsneste cu eleganta umplând valea de frumusete si mister.
Orasul Slatina, resedinta a judetului Olt, asezat pe malurile Oltului, se mândreste cu o serie de monumente religioase dintre care amintim astazi Manastirea Clocociov cu hramul Sfintii Arhangheli. Vazuta de sus, de pe deal, ea tâsneste cu eleganta umplând valea de frumusete si mister. Atestata înca din vremea lui Neagoe Basarab ea a fost refacuta în întregime de Mihai Viteazul la 1593-1601. Rezidita în întregime biserica este daruita de voievod cu noi proprietati dar acestea nu o pot feri de ruina timpului.
Biserica de astazi a fost recladita apoi în vremea lui Matei Basarab. Ctitorul sau este acum jupân Diicu Buicescu, important dregator, ajuns pâna la treapta de mare spatar. Tabloul – votiv ni-l înfatiseaza alaturi de sotia sa Dumitra si cele doua fiice Ancuta si Ilinca. Se pare ca boierul era deosebit de mândru, contrastând cu sotia sa, o femeie blânda si modesta. Aceasta trufie l-a îndepartat de sfatul tarii care avea un rol hotarâtor în alegerea domnitorului, desi Matei Basarab ar fi vrut sa-l recomande în acest scop.
Manastirea a avut din nou de suferit în urma cutremurului din 1838, fiind refacuta cu multa stângacie. Aspectul sau initial fusese uitat si multa vreme s-a crezut ca biserica avusese la început o singura turla, pe naos, cele doua de pe pronas fiind considerate un adaos târziu. De fapt cutremurul le darâmase pe toate, iar cele doua amintite fusesera înaltate din scânduri si acoperite cu tinichea. Toate trei erau turtite ca si cum ar fi fost îndesate în trupul cladirii. Restaurarile, începute în 1976, au redat bisericii aspectul elegant, cu pridvor deschis sustinut de coloane si trei turle zvelte cu ferestre prelungi. De un real folos în aceasta ampla restaurare s-a dovedit tabloul votiv, reconstructia locasului având ca model chivotul sustinut pe palme de ctitori. Tot acum au fost refacute frescele, opere de mare frumusete, printre care trebuie sa amintim un Deisis si o Punere în Mormânt. O icoana pe lemn a Maicii Domnului, realizata cu o seninatate grava sporeste frumusetea imaginilor din Sfânta Biserica. Aceasta si întreaga activitate monahala au fost readuse la viata începând din 1980, când locasul a devenit manastire de calugarite. Inimoasele femei venite din nordul Moldovei, sprijinite de episcopie au reusit sa redea asezamântului stralucirea de odiniaora. Manastirea Clocociov repune astfel în valoare bunurile culturii noastre sacre, oferind drept credinciosilor înca o oaza de credinta alaturi de multele locasuri de inchinaciune, oglindite în undele batrânului Olt.
Biserica „Sfântul Mina” – Vergu
Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...
Comentarii