Potiunea magica a lui Alain Chabat, de numele caruia se leaga continuarea faimoasei superproductii cu Asterix si Obelix, pare sa fie teribil de eficienta. „Asterix si Obelix, misiunea Cleopatra”, lansata recent în Franta în peste 900 de cinematografe concomitent (un record istoric al francezilor din acest punct de vedere), a fost luata cu asalt de publicul nerabdator sa vada prin ce aventuri mai trec eroii lor preferati.
Potiunea magica a lui Alain Chabat, de numele caruia se leaga continuarea faimoasei superproductii cu Asterix si Obelix, pare sa fie teribil de eficienta. „Asterix si Obelix, misiunea Cleopatra”, lansata recent în Franta în peste 900 de cinematografe concomitent (un record istoric al francezilor din acest punct de vedere), a fost luata cu asalt de publicul nerabdator sa vada prin ce aventuri mai trec eroii lor preferati. Doar în primele trei zile de la lansare, peste 600000 de… galezi au luat cu asalt cinematografele în care poposisera Asterix, Obelix si banda lor de prieteni ori dusmani. O recompensa pe masura bugetului filmului si el istoric pentru o creatie cinematografica de pe batrânul continent – aproape 50 de milioane de euro.
Primul film, realizat în 1999 de Claude Zidi („Asterix si Obelix contra lui Cesar”), a înregistrat la vremea respectiva un succes la fel de rasunator, cu peste noua milioane de spectatori într-un singur an, cel al lansarii peliculei. Beneficiind si de suportul postului criptat Canal + (unde Alain Chabat este animatorul jocului „Burger Quiz), continuarea filmului a carei responsabilitate s-a plasat pe umerii lui Alain Chabat (autorul scenariului si al regiei, precum si interpretul rolului lui Iulius Cezar) este dopata cu… potiunea magica ale carei ingrediente se bazeaza pe replici spumoase, jocuri de cuvinte, farse inspirate, complicitatea personajelor cu spectatorul si nu în ultimul rând efecte speciale de calitate. Povestea pe care filmul o nareaza poate fi considerata doar un pretext pentru surprizele savuroase pe care situatiile si replicile le ofera. Perechea Asterix si Obelix este întruchipata de aceiasi actori din prima serie, Christian Clavier si Gerard Depardieu, carora Alain Chabat le-a modificat întrucâtva personalitatea astfel încât aventurile în care ei se implica de data aceasta sa ofere spectatorului surprize total neasteptate.
Anul 52 î.Ch. Piscata de sarcasmul neîndurator al iubitului ei Cezar, Cleopatra (frumoasa Monica Bellucci) îi lanseaza o provocare si totodata îi propune un pariu: ea va construi pentru el cel mai frumos palat din lume; daca lucrarea va fi pe masura asteptarilor, vanitosul roman va trebui sa recunoasca faptul ca egiptenii sunt cei mai buni la realizarea unor asemenea capodopere. Numérobis (Jamel Debbouze, actor foarte îndragit de francezi) este cel care primeste sarcina de a duce la îndeplinire în numai trei luni aceasta lucrare titanica. În cazul depasirii termenului, va fi aruncat la crocodili. Dar, cum se stie de când e lumea si pamântul, în constructii termenele rareori se pot tine, iar pentru Numérobis lucrul acesta se prefigureaza si mai imposibil dat fiind ca trebuie sa se lupte si cu invidia colegului sau, Amonbofis (Gerard Darmon). Si ce sa faca în aceste conditii? Apeleaza la un vechi prieten de familie, druidul Panoramix (Claude Rich) sa-i dea un pic din celebra sa potiune magica, singura care l-ar putea ajuta sa faca minuni.
Umorul practicat în film se hraneste din tot felul de „gaselnite”: de exemplu, o delegatie de muncitori constructori intra în greva timp de 35 de ore, Itineris (alias Isabelle Nanty) are dificultati mari în a întelege ce i se spune si, implicit, în transmiterea mesajelor, magarul lui Numérobis se numeste Canabis etc. Mai mult, în film se fac aluzii subtile la filme de mare succes, cum ar fi westernurile lui Sergio Leone, „Tigru si dragon” (pentru luptele kung fu), „Ben Hur” (pentru cursele de care), „Razboiul Stelelor” (conflicte, intrigi).
Beneficiind de un buget fabulos si de 2000 de figuranti, Alain Chabat a turnat în Malta si în Maroc (în studiouri franceze), unde au fost reconstituite Nilul, Sfinxul si Palatul. Deosebit de pretentios în privinta amanuntelor, Chabat si-a aplecat atentia asupra celor mai mici detalii, cum ar fi hieroglifele, în acest caz pentru a nu fi prins pe picior gresit de egiptologi.
Asterix si Obelix si-au vândut hainele. Costumele actorilor din „Asterix si Obelix: misiunea Cleopatra” au fost scoase la vânzare. Camasi, pantaloni si veste ale celebrului cuplu, rochii si dezabieuri ale Cleopatrei, vesminte si armuri romane si egiptene… au fost scoase la licitatie, pretul de plecare al vânzarii fiind fixat la 1 euro. Banii încasati nu vor fi folositi la construirea vreunui alt palat decât cel din film, pentru ca ei au fost destinati unei asociatii a copiilor defavorizati (Enfance et Partage).
Gladiatorul II – un film „corigent” la istorie
Lansat la mai bine de 20 de ani dupa original, Gladiatorul II...
Comentarii