Asezata pe vatra unui vechi sat dacic, Manastirea Turnu din Targsoru Vechi, judetul Prahova, cu obste de calugari, are hramurile Sfintii Arhangheli, Sfantul Nicolae, Sfintii Martiri Brancoveni, Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Pantelimon. In apropiere se afla ruinele unui castru roman.
Localitatea Targsor este atestata documentar pentru prima data intr-un hrisov al lui Mircea cel Batran din 6 august 1413. Aflandu-se pe drumul comercial al Brasovului, localitatea prospera si acest fapt duce spre stabilirea temporara a resedintei domnesti. Letopisetul Cantacuzinilor aminteste ridicarea primei manastiri de aici, al carei ctitor fusese, in 1427, Vlad Draculea, tatal domnitorului Vlad Tepes. Acesta construieste insa in 1461 o biserica domneasca, avand hramul Sfantul Nicolae. O legenda spune ca voievodul a ridicat acest asezamant pentru pacatul uciderii lui Vladislav al III-lea, care, la randul lui ii ucisesera pe Vlad Dracul si pe Mircea, tatal si fiul domnitorului.
Manastirea ajunge o ruina si, dupa 200 de ani, in 1671, domnitorul Antonie Voda din Popesti o reface inzestrand-o cu venituri de la vamile apropiate si cu sare de la Ocna Telega. In 1752 asezamantul este inchinat Manastirii Pantelimon, considerandu-se ca poate ajuta spitalul cu acelasi nume. Secularizarea averilor manastiresti, din 1863, duce insa la risipirea averilor si la ruina.
Sapaturile au descoperit si ruinele unei case domnesti, construita pe la 1500. Aceasta avea peretii grosi de aproape 1 metru, construiti din caramizi si bolovani de rau. S-au mai descoperit bucati de pardoseala si discuri smaltuite. In timpul lui Antonie Voda, manastirea s-a extins si
s-a transformat, casa domneasca devenind staretie. In secolul al XIX-lea erau mentionate ca apartinand manastirii turnul-clopotnita, cuhnia, grajdurile, o moara cu doua roti, o carciuma la poarta, casele egumenesti, cladiri anexe si zidurile.
In apropierea ansamblului se mai aflau ruinele a doua biserici: Biserica Alba – ridicata imediat dupa 1500 de negustorii brasoveni, care nu a fost pictata niciodata si Biserica Rosie, ctitorita de Mihnea Turcitul tot in secolul al XVI-lea.
Manastirea a ramas in ruina pana in 1997, cand au venit calugarii si au refacut biserica, iar din 2014 pana acum au refacut restul manastirii. Totodata au reconstituit si Biserica Alba pe care au transformat-o in muzeu.
Manastirea este o adevarata cetate cu o incinta dreptunghiulara si ziduri din caramida si bolovani din piatra. Vechea biserica restaurata, aflata pe latura sudica, are exteriorul zugravit in alb, peretii strapunsi de ferestre, este impodobita cu un brau median si ocnite si prezinta un pridvor cu arcade.
Manastirea a fost reactivata, iar magazinele de la poarta ofera vizitatorilor vin de Jercalai si miere din stupii ingrijiti de calugari.
IRINA STOICA
Comentarii