Nicodim de la Tismana
Cuviosul Nicodim de la Tismana era, dupa cum spune preotul Nicolae Barbu în scrierile sale, „de neam valah”. S-a nascut în 1320 în Serbia si se înrudea cu despotul Lazar si cu domnitorul Nicolae Alexandru Basarab.
Nicodim de la Tismana
Cuviosul Nicodim de la Tismana era, dupa cum spune preotul Nicolae Barbu în scrierile sale, „de neam valah”. S-a nascut în 1320 în Serbia si se înrudea cu despotul Lazar si cu domnitorul Nicolae Alexandru Basarab. De mic este atras de viata monahala si la o vârsta destul de timpurie pleaca la muntele Athos unde petrece multi ani într-o pestera.Devine apoi egumen al manastirii Hilandar si reuseste – la cererea lui Lazar al Serbiei – sa intervina cu succes în medierea conflictului între Patriarhia din Constantinopol si Biserica tarii sale.
Dupa ce paraseste Athosul poposeste o vreme la Vidin, unde întemeiaza doua manastiri iar în 1364 trece în Tara Româneasca.
Aici se stabileste pe malurile Voditei, ctitorind manastirile Vodita si Tismana, ajutat de domnitorii din acea vreme. A fost duhovnicul lui Mircea cel Batrân (1386-1418) si avea o mare putere în tamaduirea bolilor si în anihilarea unor forte diavolesti. Batrân fiind, lasa manastirile Vodita si Tismana în grija unui ucenic si se retrage într-o pestera din apropiere petrecându-si timpul în post si rugaciune. Acest lucru nu-l împiedica sa întemeieze alte manastiri împreuna cu alti ucenici. Acestea sunt Visina de pe Valea Jiului si Prislop, în anul 1400.
Devine vestit în popor pentru sfintenia si harurile sale, pentru ajutorul dat celor sarmani sau bolnavi. Se spune chiar ca a vindecat-o de epilepsie pe fiica regelui Sigismund al Ungariei. Moare la 26 decembrie 1406 si, dupa un timp îndelungat, trupul sau este gasit neputrezit.
Moastele sale sunt depuse la manastirea Tismana dar datorita unor împrejurari ciudate acestea s-au pierdut, pastrându-se doar un deget si crucea de plumb pe care o purta în timpul vietii.
Legenda spune ca un înalt demnitar a vrut sa ia moastele, dar Sfântul i s-a aratat în vis unui calugar, îndemnându-l sa spuna staretului sa-i ascunda trupul. Ascultând acest vis staretul a gasit o tainita sigura, care n-a mai fost descoperita pâna în zilele noastre, Sfântul ramânând în acele locuri dragi inimii sale si fiind prazmuit de biserica ortodoxa la 26 decembrie.
Biserica „Sfântul Mina” – Vergu
Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...
Comentarii