Toata lumea recunoaste ca un mare numar de bauturi alcoolice ajunse celebre au fost inventate de preoti sau de calugari. Fara indoiala insa acestia nu cautau sa descopere noi bauturi ci potiuni cu anumite virtuti medicale. Cu toate ca inventia sampaniei (probabil fortuita) nu poate fi datata si nici atribuita cuiva intr-un mod sigur se mentioneaza ca in 1690, Piérre Perignon (1638-1715), calugar in abatia Hautivillers din Champagne, degustator genial, chimist si fizician, a inventat un procedeu pentru a obtine o spuma care sa apara cu regularitate.
Pe de alta parte, datorita unui simt al gustului complet deosebit, el a combinat diverse vinuri, contrar tuturor regulilor vinificatiei. In acelasi timp a avut ideea sa pastreze vinul respectiv in sticle inchise perfect. Aceasta inchidere ermetica permitea conservarea gazului carbonic produs de fermentatie. Gazul respectiv era cel care crea spuma.
Kir
Acest vin sau mai degraba lichior alb de coacaze cazuse in uitare pana in 1950, cand primarul din Dijon, canonicul Kir, a decis sa-l relanseze. Promovat ca aperitiv a fost prezentat la toate receptiile oficiale si, foarte repede a luat numele primarului.
Whiskey irlandez
In secolul al V-lea, catolicismul era foarte puternic in Irlanda. Calugarii cutreierau Europa si Orientul apropiat pentru a raspandi cuvantul Domnului. Printre acestia se numara si Sfantul Patrick, monahul care a readus din Egipt primul alambic si arta distilarii. Exemplul sau a fost urmat si de alti calugari irlandezi care, pe langa invatatura Evangheliei, au realizat o bautura din orz si apa pura, punand la punct ceea ce numeau ei Uisce Beatha, „apa vietii” in limba galica. Primii beneficiari au fost vecinii lor, scotienii. In 1170 bautura a fost descoperita de soldatii normanzi care au gasit-o excelenta dar cu un nume greu de pronuntat. De aceea i-au schimbat numele in whiskey. Documente istorice atesta faptul ca Old Bushmils, din nordul Irlandei, este prima distilerie de whiskey din lume, aflata inca in activitate.
Bourbon
Acest alcool este ruda cu whisky-ul scotian care a fost inventat in 1494 de catre abatele John Cor. Bourbonul a fost realizat in 1789 de catre pastorul Eliza Craig din comitatul Bourbon, de unde si numele acestuia. Elaborarea alcoolului pe baza de un amestec de seminte pisate de porumb si orz a fost sistematizat si in Kentuchy de catre doctorul James Crowe.
IRINA STOICA
Comentarii