Poate mai mult ca niciodata, in apropierea sarbatorilor de iarna, oamenii se apleaca mai cu atentie asupra unor superstitii care vin din vremuri indepartate. La fel de mult ne intereseaza si semnificatiile unor intamplari pe care le traim in aceasta perioada, facandu-ne mai atenti sau mai ganditori. Exista, de asemenea o destul de frumoasa interpretare a culorilor pe care trebuie sa le purtam cu ocazia sarbatorilor. Chiar daca moda are paleta ei de culori, diferita de cea pe care o gasim in semnificatia culorilor, obiceiurile stramosesti ne aduc aminte ca dintotdeauna a existat grija pentru ceea ce purtau, mai ales femeile, in aceste zile inrourate de bucurie.
Semnificatiile unor intamplari
Vei avea noroc tot anul: daca versi vin pe masa; daca rastorni cutia de chibrituri; daca vei atinge cocoasa unui cocosat; daca spargi un pahar de culoare alba; daca iti va tiui urechea stanga sau daca vei da de pomana unui sarac. Numai asa va veni norocul spre tine…
Superstitii
Cat despre superstitii ce sa mai vorbim! Cate „bordeie tot atatea obiceie” spune o vorba din batrani. Ne vom opri doar la cateva dintre ele, considerandu-le a fi cele mai des intalnite. Astfel, se crede ca daca pe masa de sarbatoare, vei pune painea cu coaja de jos in sus, aceasta va atrage saracie; daca cineva bea ceai si varsa din el, din intamplare, e semn bun pentru faptas; femeia care poarta cerceii schimbati, adica unul de la o pereche si altul de la alta, e semn ca-si va schimba si barbatul; daca vei purta camasa pe dos e semn ca norocul se intoarce spre rau; daca la masa veti varsa vin din pahar, din greseala, evident, asta va insemna veselie, iar daca un cocos (unde exista) va canta in fata usii sau a ferestrei, cu siguranta veti avea parte de musafiri.
Semnificatia culorilor pe care le purtam de sarbatori
Chiar daca tendintele modei sunt in fiecare an altele, semnificatia culorilor purtate de sarbatori este mai mult o „intelegere” a sufletului si a trairilor noastre. Albul este o culoare ce caracterizeaza persoanele expansive, suave, puritane. Aceasta culoare exprima liniste, inocenta, virtute, castitate si impacare. Albastrul, semnifica liniste, satisfactie, tandrete, iubire si afectiune. Se potriveste persoanelor, pasive, senzitive, perceptive si unificative. Galbenul, caracterizeaza pe cei activi, expansivi, investigativi si pe cei cu proiecte multe. Semnifica aspiratie, originalitate, veselie si spontaneitate. Culoarea gri „imbraca” persoanele deprimate, inchise in sinea lor, cu tendinte de izolare si cu o stare de amaraciune deosebita. Semnificatia acestei culori este melancolia, tristetea si plictiseala.
Rosul este o culoare specifica persoanelor active, excentrice, autonome, dominatoare, erotice si competitive. Ea exprima vointa, ardoare, erotism, actiune si insufletire. Portocaliul ne arata o persoana activa, ofensiva, competitiva si sociabila. Exprima dorinta, excitabilitate, erotism si dominare. Verdele caracterizeaza persoanele pasive, defensive, autonome, retinute, posesive si imuabile. Semnificatia culorii este concentrarea, renasterea, siguranta, indrazneala, abstinenta, autoevaluarea si persistenta. Despre negru se crede ca inseamna singuratate, sobrietate si tristete.
Asadar, daca va regasiti, cumva, felul dumneavoastra de-a fi, printre semnificatiile culorilor, nu tineti seama de tendintele modei. Purtati culoarea care vi se potriveste.
N. FLORIA
Comentarii