Considerat o mândrie a tarii, la mare concurenta cu alte orase la fel de frumoase (Bruxelles, Antwerp si Bruges), Gent (Gant) este capitala provinciei Flandra de Est, important centru universitar, aflat la confluenta râurilor Escaut si Lys.
Denumirea sa vine din latinescul Candia sau Gandia, însemnând „pamânt la confluenta râurilor” sau „delta” si a fost sub influenta romana pâna în jurul anilor 400 când a fost cucerit de franci. Orasul a avut de înfruntat incursiunile normande si luptele cu vikingii de care spera sa se elibereze Carol cel Mare, dar fara succes.
In secolul al XI-lea s-au format corporatiile mestesugaresti, iar în 1338 acestea, aliate cu englezii, au luptat împotriva tendintelor expansioniste ale nobilimii franceze.
Devenit oras burgund, în secolul al XV-lea, este redat ulterior casei de Habsburg si, în 1500, este notat în istorie ca loc de nastere a lui Carol Quintul, la data de 24 februarie. Front de lupta între protestanti si catolicii lui Filip al II-lea al Spaniei, este anexat în 1784 de Republica Franceza. Din 1815 va apartine Regatului Unit al Tarilor de Jos si din 1830 Regatului Belgiei.
Aceasta istorie zbuciumata si-a pus pe deplin amprenta asupra orasului fara sa-i stirbeasca farmecul. Dimpotriva, este considerat unul dintre cele mai frumoase orase medievale ale Europei, o mare parte din arhitectura sa ramânând intacta si bine întretinuta.
Plin de tezaure artistice si de cladiri stravechi, aminteste vremurile când aici se afla un centru comercial prosper.
Strabatut de canale, pastreaza pe ziduri stemele breslelor care se oglindesc în apa, orasul se mândreste, de asemenea, cu „Casa Operei”, 18 muzee, 100 de biserici si peste 400 de cladiri istorice.
Dintre obiectivele turistice se evidentiaza în mod deosebit Catedrala Sfântul Bravo (denumita dupa numele unui sfânt local), adapostind faimoasa lucrare „Adoratia mielului mistic” pictata în 1432 de fratii Jan si Herbert van Eyck. Catedrala a fost ridicata începând din anul 1290, pe locul unei foste capele romane datând din anul 942. Este renumita prin lucrarile sacre alegorice si, mai ales, prin piesa de altar amintita a fratilor Eyck, aceasta fiind una care a suferit 13 furturi în sase secole, plus sase furturi partiale ale unor panouri.
Una dintre cele mai vechi biserici din Gent este Catedrala Sfântul Nicolae, construita la începutul secolului al XIII-lea în stil gotic, cu turnul mare ridicat deasupra intrarii principale, înconjurat de turnulete mici plasate în colturi. Particularitatea sa este piatra folosita la constructie, de culoare albastru-cenusiu.
Foarte bine conservat este Castelul Gravensteen sau Castelul Contilor, una dintre cele mai puternice cetati cu santuri din Europa de Vest, o fortificatie de inspiratie cruciata. Construit între 1180 si 1200 de Filip al Alsaciei, ca resedinta a contilor de Flandra, a fost folosit ca închisoare si sediu al Curtii Supreme de Justitie a Flandrei. In prezent gazduieste un muzeu de arme si obiecte de tortura.
Remarcabila este si clopotnita Belfry sau Belfort, înalta de 91 de metri, cu un balcon aurit în vârf. Din 1380 este simbol al orasului, iar cele 54 de clopote au fost trase total sau pe rând în momente dramatice sau în zile de sarbatoare. Lipsita de turn este hala de pânzeturi construita între 1425-1445.
Cheiurile presarate de spatii verzi, podurile, Piata de Grâne, Casa Zidarilor, castelul lui Geeraard Diavolul, Muzeul de Arta contemporana, Werregarenstraat (strada Graffiti – dedicata acestui tip de arta), magazinele de dantele si ciocolata fac din Gent una dintre cele mai frecventate destinatii turistice, alegerea perfecta pentru o vacanta de neuitat ce-ti va da senzatia unei calatorii în timp.
IRINA STOICA
Comentarii