• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Maretie în umilinta

Maretie în umilinta

4 decembrie 2023
in Terra X
A A

Sfântul Augustin spune ca oamenii iubesc numai ceea ce este frumos, un adevar – poate usor „incomod”, însa pe care trebuie sa-l acceptam ca atare.

În acelasi timp, o fascinatie aparte, cu evidente nuante patologice, o manifestam si fata de aspecte ale lumii si elemente caracterizate prin violenta, durere, chin. Majoritatea oamenilor sunt atrasi ca un magnet de suferinta semenilor, nu întâmplator numerosi filosofi pronuntând remarca trista ca omul este singura specie care îsi ucide semenii în mod constient, deliberat.

O glisare subtila, dar de nestavilit – i-a apartinut si îi apartine artei, singura îndreptatita sa preia, sa transfigureze si sa redea omului imaginea propriei lui suferinte.

Pictorul de origine greaca Domenikos Theotokopoulos, cunoscut si ramas în istoria picturii universale ca „El Greco” (1541-1614), a creat opere si capodopere plastice care apartin organic atât de arta, cât si de religie, fara putinta de a fi separata una de cealalta.

Între nenumaratele teme si subiecte biblice abordate de acest artist în tablourile sale, regasim si una asupra carei nu multi confrati ai lui au fost tentati sa se aplece. „El Espolio” („Dezbracarea lui Hristos”) este considerata una dintre cele mai frumoase si mai valoroase picturi din toate timpurile.

În vara anului 1577, datorita prieteniei sale cu decanul catedralei din Toledo, Diego de Castilla, „El Greco” a obtinut comanda unui tablou pentru a împodobi altarul principal al sacristiei catedralei. Una dintre cele mai faimoase picturi, cea intitulata „El Espolio”, a fost finalizata în primavara anului 1579. Aceasta înfatiseaza scena în care Hristos este dezbracat, înainte de rastignirea sa.

În Biblie nu se ofera detalii despre aceasta, în schimb au fost citate în alte texte crestine, precum „Meditatiile asupra Patimilor lui Isus Hristos” ale teologului scolastic Giovanni Fidanza (1221-1274), canonizat ca Sfântul Bonaventura.

Iisus Hristos, personajul principal al compozitiei, este îmbracat într-o roba rosu aprins si ocupa axa centrala a picturii. Pozitia sa centrala este subliniata de privirea senina ridicata si de „pâlnia” aparenta care pare sa se deschida în norii de deasupra capului sau.

Folosind o conventie din arta bizantina, „El Greco” simuleaza multimea martorilor aranjând rând peste rând imagini de capete umane. Multimea se îmbulzeste, îl ameninta si îl asupreste pe Mântuitor, care îi ignora, în timp ce îsi ridica ochii. Calea lui este însa blocata de sulitele si trupurile calailor – un semn al calvarului te-ribil care trebuie îndurat înainte ca pacea durabila sa poata fi gasita.

Într-un alt plan, un barbat îmbracat în verde, de care Hristos este legat cu o frânghie, este pe ca-le sa-si scoata haina stacojie, în timp ce alti doi se cearta cu privire la cine ar trebui sa-i poarte hainele. În spa-tele lui Hristos, o figura îmbracata în negru îl acuza, în timp ce de partea cealalta un barbat îmbracat în galben face o gaura în cruce pentru unul dintre piroanele care vor fi introduse în trupul Mântuitorului.

În tot acest timp, seninatatea calma si frumusetea idealizata a acestuia din urma contrasteaza total cu trasaturile brute, privirile întunecate si miscarile violente ale tortionarilor.

„El Greco” îmbraca toate figurile în costume contemporane cu el; barbatul care sta în stânga, îmbracat în armura, este considerat a fi Longinus, centurionul roman responsabil – venerat în mod traditional ca sfânt – care a strapuns coasta lui Iisus cu o sulita în timp ce acesta se afla rastignit pe cruce. Chiar sub Longinus, cele trei Marii privesc scena cu deznadejde si suferinta profunda.

Calitatea dinamica a scenei, exprimata de figura calma a lui Iisus Hristos din mijlocul tabloului, înconjurat din toate partile de multimea turbulenta de figuri grosiere, este îmbunatatita în mod rafinat prin utilizarea culorii – si anume, rosul bogat al robei lui Hristos (simbol al Patimilor Divine) care contrasteaza puternic cu galben-verzuiul alterat de sub el si negrul ce pare ca îl asalteaza din toate partile.

Când vine vorba despre o capodopera, abordarea devine complicata, pentru ca prestigiul o face de neatins, exista riscul sa nu stim daca suntem sensibili la opera în sine sau la reputatia ei. „El Greco” nu a reprezentat intensitatea „dezbracarii”, ci mai degraba secventele premergatoare ultimului moment, unde stupoarea, golul, gesturile coplesitoare anunta ritualurile mortii…

Nicio picatura de sânge nu apare pe pânza, în ciuda faptului ca este un episod dupa flagelare, încoronarea cu spini sau drumul spre Calvar, niciun gest de durere nu se contureaza pe fata Mântuitorului. Frumusetea si demnitatea ei contrasteaza cu brutalitatea calailor, o capacitate ingenioasa de a testa raspunsul nostru empatic.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Alba Iulia – orasul Marii Uniri

Urmatorul Articol

Conceperea copiilor în spatiu

Articole Similare

Terra X

Spirala timpului

7 iulie 2025

Un gen cu totul special de arta, într-o forma primara a sa,...

Terra X

Templul Lotus

7 iulie 2025

Aflat în inima orasului New Delhi, acest templu este închinat religiei Bahá’í,...

Terra X

Între doua lumi

30 iunie 2025

Lumea artelor plastice este ca o mare agitata, pe care curenti de...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Terra X

Un veac de sinceritate

23 iunie 2025

Ca sa-ti respecti statutul si verticalitatea incontestabila de artist valoros autentic, trebuie...

Terra X

Muzeul Prado

23 iunie 2025

Aflat în capitala Spaniei, Madrid, muzeul Prado contine una dintre cele mai...

Urmatorul Articol

Conceperea copiilor în spatiu

„Bastonul mileniului III”

Raport NASA privind OZN-urile

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.