Cel de al doilea oras ca marime al Portugaliei, Porto este asezat pe malurile râului Douro, iar istoria sa se pierde în negura veacurilor.
Renumit pentru centrul istoric înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost fondat de romani în secolul al IV-lea î.Hr. sub denumirea de Portus Cale, ulterior transformat în Portucale si dând apoi numele tarii.
Orasul ridicat pe coline este capitala districtului cu acelasi nume care, a devenit regatul independent al Portugaliei, s-a extins de-a lungul timpului pâna la frontierele actuale. Aici s-au casatorit regele João I si Ecaterina de Lancaster, simbolizând alianta militara între Portugalia si Anglia care, cu anumite intermitente, a durat o perioada îndelungata.
Intre secolul al XVIII-lea si al XIX-lea orasul a devenit un centru industrial important, realizând o serie de constructii moderne.
Scaldat deopotriva de apele estuarului râului, cât si de valurile Oceanului Atlantic, orasul te invita sa-i strabati strazile luminate, sa-i admiri cladirile monumentale, balcoanele pline de flori, bisericile si palatele construite pe dealuri de multe ori abrupte.
Unul dintre punctele de atractie al orasului este Cartierul Ribeira cu case vechi, colorate, stradute înguste si ziduri în stil baroc. Pe malurile râului Douro o însiruire de terase, restaurante si cafenele sunt încântarea celor care ajung aici.
Cea mai cunoscuta strada din Porto ramâne însa Rua das Flores, eleganta pietonala deschisa shoppingului rafinat. La capatul acesteia se afla gara Sao Bento, cu un interior exceptional, devenita simbol al orasului. A fost inaugurata la începutul secolului trecut (1900) si uimeste prin peretii sai acoperiti cu placi ceramice pictate. Desenele cu care sunt împodobiti peretii reprezinta scene istorice pe care placutele de azulejos (albastru) reusesc sa le faca si mai sugestive. Pe vechiul amplasament se afla manastirea calugaritelor benedicte Ave Maria, iar legendele relateaza ca locul este bântuit de sufletul ultimei calugarite care a trait aici, ale carei rugaciuni s-ar auzi prin ziduri.
Orasul este legat prin sase poduri, putând astfel trece dintr-o parte în alta a râului, dar si mai interesanta este o croaziera cu vechile barci folosite la transportul vinului. Remarcabil este podul Dom Luis I, construit în 1886, de un ucenic al inginerului francez Gustave Eiffel. Aflat la 60 de metri înaltime îti ofera posibilitatea unei panorame unice la 360º, de o inegalabila frumusete, mai ales la apusul Soarelui. Inainte de a fi construit, localnicii traversau râul pe poduri improvizate din barci legate cu cabluri de otel.
O atractie turistica este si Funicularul Dos Guindas, construit în anul 1891, pe care îl poti lua de pe pod pentru a trece pe malul celalalt.
Desigur ca faimosul „vin de Porto” si Crama Calem aflata la piciorul podului îti ofera oricând posibilitatea unei experiente unice: degustarea de vinuri si placerea sa vizitezi vechile pivnite, de multe ori în acorduri de fado.
Un loc interesant si atractiv este „Livraria Lello”, o librarie de o extraordinara valoare arhitectonica si un interior uluitor, frumos si excelent organizat, luminat de o scara rosie.
Interiorul este destul de mic si este singura librarie din lume în care platesti bilet de intrare, dar banii ti se returneaza în cazul unei achizitionari. Este locul unde scriitoarea J.K. Rowling, profesoara de engleza la Porto, si-a construit personajul Harry Potter.
Remarcabile sunt bisericile orasului. Printre acestea se remarca Biserica Clérigos, cu un turn înalt de 75 de metri, devenit unul dintre sim-bolurile orasului, deoarece poate fi vazut de oriunde, Catedrala din Porto (Se do Porto) finalizata în secolul al XVIII-lea, unul dintre cele mai vechi monumente ale orasului, Capela das Almas si Biserica do Carmo.
Oceanul Atlantic – Foz do Duoro este locul de întâlnire a oceanului cu râul, la care ajungi cu celebrul tramvai 1, Infante-Passeio Alegre, ce urmeaza cursul râului. Calatoria îti va umple sufletul de o bucurie necunoscuta pâna atunci si de dorinta de a reveni în batrânul oras.
IRINA STOICA
Comentarii