Aflata în satul Dobrusa, comuna Zlatarei, din judetul Vâlcea, Manastirea Dobrusa, cu obste de calugari, are hramul „Intrarea în biserica a Maicii Domnului”.
Este una dintre cele mai vechi ctitorii din Oltenia, fiind atestata documentar din anii 1500-1520, prin pomenirea unor danii ale lui jupân Radu, jupân Badea, paharnic si jupânita Vladoaia. Ctitorii bisericii ramân însa necunoscuti.
Biserica schitului a fost reparata în câteva rânduri. Primele lucrari de acest fel au fost facute în 1610 de Radu Buzescu, urmate de cele din 1675 ale episcopilor Stefan si Ilarion al Râmnicului. In anii 1771-1774 a fost executata pictura de Ieromonahul Daniel ajutat de fratii sai si de preotul zugrav din Sutesti. Lucrarea a fost refacuta în 1937. In 1962 s-a facut o restaurare completa a monumentului. Cu acest prilej s-a înlaturat tencuiala exterioara, ramânând caramida aparenta.
Biserica este construita în forma de cruce si, ca o particularitate, prezinta o încapere între naos si pronaos numita gropnita. Acest element, foarte rar folosit în Tara Româneasca, este frecvent întâlnit în Moldova.
In 1962 sapaturile nu au descoperit nimic în gropnita schitului, iar restaurarile au continuat prin desfiintarea pridvo-rului de lemn care strica armonia constructiei. Tot acum s-a subzidit biserica, s-a pus pardoseala si caramida dublu presata si s-a acoperit cu sindrila. Constructia a fost consolidata cu centuri armate.
Pronaosul bisericii are forma dreptunghiulara si este acoperit cu o calota sferica. Turla a fost înaltata în timpul reparatiilor din 1962, iar Altarul, destul de spatios, este poligonal în exterior si circular în interior, purtând de asemenea calota sferica.
Absidele naosului sunt poligonale si bolta acestuia a fost refacuta la o data necunoscuta, dar cel mai probabil lucrarile s-au executat la ultimele reparatii din 1997-1998.
Dintre cladirile anexa ale schitului, considerat monument istoric, nu s-a mai pastrat niciuna.
IRINA STOICA
Comentarii