Capitala a provinciei cu acelasi nume, orasul Utrecht din Olanda este cunoscut în întreaga lume drept centru istoric, artistic si cultural. O parte dintre cladirile care i-au adus o faima indiscutabila apartin Evului Mediu si constructiile au continuat pâna în Epoca de Aur olandeza. In aceasta perioada a fost considerat cel mai important oras al tarii, pâna când Amsterdamul a devenit centru cultural si cel mai popular al Tarilor de Jos.
In zilele noastre este recunoscut drept oras studentesc având o populatie formata în mare parte din tineri singuri, element care a dus la o viata de noapte fabuloasa, la deschiderea unor numeroase fast-food-uri, baruri si restaurante. Orasul, plin de chei fluviale construite pentru a invada revarsarile Rinului, este al patrulea ca marime din Olanda.
Istoria sa începe din anul 47 d.Hr., când împaratul roman Claudius a ordonat generalului Corbulo sa ridice un zid de aparare la cea mai îndepartata granita de nord a imperiului. Zidurile au fost ridicate si cunoscute sub numele de Castella de-a lungul fluviului. Au fost numite apoi Traiectum, ceea ce însemna „directie” sau „traversare” în limbaj local. Aceasta denumire a de-venit Trecht, apoi Uut-Trecht si mai târziu Utrecht.
Aflat în centrul tarii, a devenit o importanta cale de comert si, dupa plecarea romanilor, au dus numeroase lupte cu francii si frizanii. Zidul ramas a devenit un zid de cetate. De-a lungul anilor, Rinul si-a schimbat cursul, orasul fiind parcurs de doua râuri „Rinul Strâmb” si „Rinul Vechi”, strabatute de numeroase canale.
Orasul este cunoscut drept unul multicultural, iar în anul 2000 centrul sau a fost înregistrat pe Lista Patrimoniului Cultural UNESCO.
In 1633 a fost fondata aici Universitatea, unul dintre cele mai importante centre de cercetare din Europa.
Pe lânga aceasta, orasul ofera privitorului numeroase locuri de vizitat. Unul dintre acestea este Canalul Oudegracht, celebru pentru podurile sale pitoresti construite cu secole în urma, dar si pentru numeroasele magazine si restaurante de pe maluri.
Catedrala Sfântul Martin, al carei stil se aseamana cu goticul târziu din Franta, este una dintre cele mai impunatoare din tara. Turnul sau înalt de 112 metri este un adevarat reper al orasului în ale carui împrejurimi se gasesc vechi morminte, printre care cel al lui Guy van Avenses, episcop între anii 1301 si 1317.
Exista, de asemenea, un cartier al muzeelor cu multe edificii importante, expunând colectii de arta, religie si istorie. Cel mai vizitat dintre acestea este Muzeul de Bani, un loc având o tema diversificata privind banii, urmat de Muzeul Central cu bogata sa colectie de desene Rietveld.
Orasul este o îmbinare placuta de elemente vechi si noi, cu o viata de noapte deosebita, creând o atmosfera colorata.
IRINA STOICA
Comentarii