Nascut în 1968, în Basarabia, Gheorghe Vîrtosu a trait o viata intensa si plina de evenimente, însa nu înainte de a fi cunoscut si de a fi „degustat” din plin culorile magice ale copilariei; o copilarie idilica, evocatoare pe undeva a efervescentei nestavilite din amintirile lui Creanga, dar pastratoare pentru mai târziu si pentru totdeauna a tainei mitice si mistice zavorâte în cromatica materiei începuturilor lumii.
In tablourile sale, toata aceasta curatenie si cumintenie se regaseste ca un suport solid pentru mesajele sale de maturitate artistica. Totusi, daca majoritatea oamenilor încearca instinctiv sa mai tina pe loc, macar putin, adierea undei de inocenta a primilor ani, Gheorghe Vîrtosu a parasit casa parinteasca destul de devreme, la vârsta de 15 ani, pentru a începe inevitabila „imersiune” în talazurile – când blânde si mângâitoare, când zbuciumate si navalnice, ale vietii, atunci când a plecat la oras, continuându-si studiile la gimnaziu si apoi îmbratisând o cariera militara.
La Londra, s-a stabilit în 1992, iar câtiva ani mai târziu a devenit cetatean al Regatului Britanic. Aici si-a descoperit si, într-un fel, si-a regasit fagasul profesional de suflet ce-i va fi fost harazit: scrisul si pictura, având simplitatea drept principiu calauzitor si singuratatea ca principala sursa de inspiratie.
Cele doua cai sus-mentionate – doua forme de expresie artistica diferite doar în aparenta, prin limbajul lor diferit, dar în fond „surori” gemene – s-au conturat si s-au întrupat solid în modul sau de viata cotidian, cel mai eficient pentru a face fata frustrarii, deceptiilor si pierderilor, chiar furiei fara de care se poate aprecia ca nicio opera autentica, cu adevarat valoroasa, nu ar îngloba acel dinamism intrinsec absolut necesar pentru a deschide ferecaturile lipsei de întelegere si de acceptare ce se manifesta, nu de putine ori, la privitorii/ auditoriul/ cititorii neinitiati ai artelor, în ansamblul lor.
Ca autor de carti pentru copii, Vîrtosu a gasit în scris formula ideala pentru a ridica si înalta emotiile negative si pentru a le transforma în proiecte pline de satisfactii menite sa raspândeasca si sa reînnoiasca fericirea si pofta de viata. Aceasta a fost însa o prima etapa din traseul creativ al destinului basarabeanului plecat dinspre Rasaritul „batrânului continent” si debarcat în celalat capat, pe tarâmul binemeritat al afirmarii sale întru frumusete si zidire durabila a lumii.
Creatorul Gheorghe Vîrtosu s-a îmbarcat pe nava artelor plastice moderne (preponderent a picturii), însa nu cautând sa se faca evidentiat cât mai zgomotos si mai dinamic posibil, ci cu o discretie publica profunda, puternic meditative, care – deloc paradoxal – vorbeste de la sine despre modul în care viata se completeaza frumos si armonios.
Pentru creatorul Vîrtosu, arta constituie expresia inefabilului, o captare a ceea ce scapa limbajului, transporta într-o articulare materiala ceea ce este cel mai drag inimii umane, poezia din noi însine. Cu alte cuvinte, tot ceea ce realizeaza el pe tarâm estetic este dedicat libertatii umane în toate formele sale de manifestare.
Gheorghe Vîrtosu artistul este un maestru al ambelor lumi catre care a mers cu sufletul deschis si de care a fost adoptat fara ezitare – lumea lingvistica si cea picturala –, iar opera sa este, fara niciun fel de îndoiala, dedicata eliberarii potentialului fiecarei vieti pe care o întâlneste pe parcurs.
Perceput si considerat un artist bri-tanic, fiind în fond un produs al formarii estetice apusene, Gheorghe Vîrtosu este unul dintre cei mai importanti si apreciati artisti din arta occidentala contem-porana. El este renumit pentru capacitatea sa de a se reînnoi si notoriu pentru stilul de viata intelectual. Pasiunea pentru creatie infuzeaza si modeleaza nu numai practica artistica, ci si scrierile sale.
În unul dintre cele mai prolifice momente ale sale, a marturisit: „Lucrarea pe care o creez este ca si cum as tine un jurnal.”
Pentru fiecare pictura noua, povestea se schimba, iar cunostintele si experientele autorului reprezinta o sursa cons-tanta de inspiratie pentru compozitiile provocatoare, parca „lansate la apa” în mod premeditat, din alta lume a frumusetii, dar si a marcarii cu un ochi patrunzator a caracteristicilor variate regasite în obiectul contemplarii sale active, asa cum se poate observa în portretele abstracte (amintind cumva de Picasso si de stilul abordat de acesta în „Guernica”, de pilda) ale lui Abraham Lincoln, Winston Churchill sau Yaser Arafat, pornind de fapt, aleatoriu, de la portretul – realizat în aceeasi maniera suprarealista – al unui „Barbat babilonian”.
Artist complex, Gheorghe Vîrtosu nu face nicidecum incursiuni în istoria individului uman si a mentalitatilor, ci scoate la suprafata, din strafundurile fiintei fiecaruia dintre noi, trairile în lumina ori în penumbra, zbuciumul si calmul clipei celei iute trecatoare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii