1. Care zeita din mitologia greaca petrece toamna si iarna în Infern, revenind pe pamânt primavara?
2. Când are loc în emisfera nordica echinoctiul de toamna (exista si unul de primavara), moment astronomic în care ziua este egala cu noaptea?
3. Ce poet român (1821-1890) a scris poezia „Toamna tesatoare”?
4. Cine a compus muzica slagarului „Lasa-mi toamna pomii verzi”, inspirata de versurile poeziei „Cântec” de Ana Blandiana?
5. Ce pictor rus (1866-1944) a pictat, în 1908, tabloul „Toamna în Bavaria”?
6. Ce mare prozator columbian a scris romanul „Toamna patriarhului”?
7. Cine a realizat, în 1975, filmul „Toamna bobocilor”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „NOAPTEA”
1) Personificarea noptii în mitologia greaca era zeita Nyx. 2) „Noaptea Sfântului Bartolomeu” (23 spre 24 august 1572) este momentul principal al razboaielor religioase în Franta, când au fost ucisi peste 2.000 de hughenoti. Masacrul a fost pus la cale de Caterina de Medici, mama regelui Carol al IX-lea. 3) „Regina noptii” (Nicotiana alata) este o planta de gradina din familia „Solanacee”, cu flori albe, violete sau rosiatice care se deschide la caderea noptii raspândind un miros placut. 4) Ciclul de poezii dedicate noptii a fost scris de Alexandru Macedonski. 5) Suita „Nopti în gradinile Spaniei” apartine compozitorului spaniol Manuel De Falla. 6) Tabloul „Noapte înstelata” poarta semnatura lui Van Gogh. 7) Filmul „Ultima noapte” a fost realizat în regia lui Andrea Di Stefano.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii