Incarcata de o istorie glorioasa, Roma te invita sa-i strabati strazile în care fiecare piatra a fost „martor ocular” la evenimente mai noi sau mai vechi care s-au derulat între zidurile sale.
Roma te fascineaza cu fântânile sale, cu multimea statuilor, cu bisericile si podurile de o eleganta aparte, cu oameni prietenosi gata sa-ti reproduca macar o frântura din istoria milenara a orasului.
Cea mai pretioasa comoara a Romei o constituie însa vestigiile romane, amintirea unui trecut care a marcat destinul întregului continent.
Dintre acestea se remarca Arcul lui Constantin, un arc de triumf înaltat între Colosseum si Colina Palatina – colina centrala a Romei –, în apropiere de Forul Roman. A fost ridicat pentru a-l reprezenta pe împaratul Constantin, primul împarat roman convertit la crestinism, ca pe un continuator al celor mai vestiti împarati romani care au marcat politica imperiului prin guvernarea lor înteleapta.
Arcul a fost construit între anii 312 si 315 d.Hr., Senatul Roman hotarând sa marcheze victoria lui Constantin cel Mare asupra pagânului Maxentius în Batalia de la Podul Milvian din anul 312 d.Hr. si cel de al zecelea an al domniei împaratului. Cu acest prilej au fost organizate o serie de jocuri si alte ceremonii, dupa ani si ani de razboi civil.
Desi Arcul este dedicat lui Constantin, materialul decorativ evoca si victoriile altor împarati: Traian (98-117), Hadrian (117-138) si Marcus Aurelius (161-180), datorita faptului ca structura monumentului a fost realizata prin pietre si materiale aduse de la alte monumente antice. Sectiuni întregi si reliefuri majore au fost aduse de pe întregul teritoriu al imperiului si montate astfel încât sa creeze un tot unitar. In Evul Mediu, Arcul lui Constantin a fost încorporat în una din cetatile de familie ale Romei Antice.
Arcul are o înaltime de 21 de metri, o latime de 6,5 metri si o adâncime de 7,4 metri. Are o structura formata din trei arcuri, cel din mijloc având înaltimea de 11,5 metri si latimea de 6,5 metri. Arcadele laterale au înaltimea de 7,4 metri si latimea de 3,4 metri fiecare.
Sectiunea superioara este împartita în trei registre, fiecare apartinând unui arc. Pe ambele parti, deasupra arcului din mijloc exista o inscriptie glorificând victoria lui Constantin cel Mare în lupta împotriva pagânismului si ascensiunea crestinismului. Totul este modelat dupa exemplul Arcului lui Septimius Sever.
Sectiunea centrala a registrului superior este flancata de basoreliefuri si statui de daci, evocând victoriile lui Marcus Aurelius si Traian.
Fatada principala este identica pe ambele parti ale Arcului si este sustinuta de patru coloane corintice din marmura galbena Numidian. Una dintre ele însa a fost transferata în Basilica Sfântul Ioan din Lateran si înlocuita cu o alta din marmura alba. Friza orizontala reprezinta momente principale din domnia lui Constantin, prezentându-se ca o fâsie în jurul fiecarui arc. In interiorul arcului central, pe fiecare parte sunt padouri mari cu basoreliefuri reprezentând luptele lui Traian în Dacia.
In interiorul arcadelor laterale sunt opt busturi portrete, câte doua pe fiecare parte, care însa au fost distruse de vreme. Inscriptia centrala ar fi fost scrisa initial cu litere de bronz, dar în prezent au ramas numai litere de marmura: „Imparatului Cezar Flavius Constantin, cel mare, virtuos si binecuvântat Augustus: pentru ca el, inspirat de divinitate si de maretia mintii sale, a eliberat statul de la tiran si de la toti urmasii în acelasi timp cu forta armata. Senatul si oamenii din Roma au dedicat acest arc, decorat cu triumfuri.”.
Construit într-un timp scurt, Arcul s-a bucurat de maiestrie si unitate, fiind un exemplu concret al artei antichitatii târzii, iar în cadrul Jocurilor Olimpice din 1960 a servit ca linie de sosire pentru maratonul atletic.
IRINA STOICA
Comentarii