Indiferent de varsta, dar mai cu seama la maturitate si atunci cand am trecut de prima tinerete, se intampla de multe ori sa constatam ca ne vine ceva mai greu sa stam in pozitie „de drepti”, adica sa abordam o postura cu coloana vertebrala dreapta. Motivele pot fi destul de diferite. In timp, o pozitie de stat incorecta poate fi dezvoltata de deprinderile zilnice, cum ar fi statul incorect pe scaunul de la birou sau de acasa, statul in fata calculatorului, condusul masinii, statul in picioare pentru perioade lungi de timp sau chiar dormitul incorect. O atentionare speciala trebuie facuta aici cu privire la postura copiilor, si in special a elevilor, care poate avea urmari deosebit de grave de-a lungul vietii, daca este una vicioasa si necorectata la timp.
Cum stam, la propriu. Daca durerile de spate se inrautatesc in anumite perioade ale saptamanii sau ale zilei (cum ar fi cazul in care simtim durere dupa o zi intreaga petrecuta in scaunul de la birou, in fata calculatorului, dar constatam ca problemele nu apar si in timpul week-end-ului), atunci inseamna ca singura cauza este statul intr-o pozitie incorecta si incomoda. Nu trebuie sa ne alarmam ca am avea probleme mai serioase, nici in cazul in care simtim o durere, odata ce am schimbat masina ori tipul de activitate de la serviciu. De asemenea, pozitia in care stam este de incriminat, daca daca simtim la un moment dat o durere care vine brusc si care dispare apoi pentru luni intregi.
Lucrati mult timp la birou?
Daca da, este cazul sa luati taurul de coarne, introducand cateva reguli marunte, insa deosebit de utile, in programul de zi cu zi. Ridicati-va si mergeti. Cand muschii obosesc, desi pare un paradox, este mult mai probabil sa doriti sa stati intr-o pozitie incorecta, ceea ce duce la crearea unei presiuni mai mari in ceafa si in spate. Pentru a avea o pozitie relaxata si totusi dreapta, aveti grija sa va schimbati pozitia in mod frecvent. O modalitate este sa va ridicati de pe scaun si sa va intindeti, sa mergeti la fiecare jumatate de ora, timp de cel putin doua minute. Stati drept, atunci cand va aflati pe scaun si chiar atunci cand stati in picioare. Distribuiti-va greutatea corporala in mod egal pe fata, pe spate si pe partile laterale. Stati drept, cu urechile, umerii si soldurile aflate pe o singura axa verticala (imaginara, desigur).
Iesiti la o plimbare in jurul casei sau al biroului si incercati sa constientizati modul in care corpul vostru se misca. Atentie, doamnelor: la acest exercitiu, nu sunt indicati pantofii cu toc! Pe masura ce mergeti, incercati sa va ridicati capul, pana cand ajungeti sa va uitati drept inainte, avand gatul si umerii relaxati. Impingeti umerii inapoi, astfel incat pieptul sa fie la randul sau scos in fata. Atunci cand stati asezat, folositi scaune de birou ergonomice. „Recuzita” de birou confortabila poate ajuta sa va relaxati corpul si, implicit, coloana vertebrala. Scaunele ergonomice si cele cu un spatar reglabil sunt cele mai indicate pentru birou. Mai puteti folosi si o perna mica sau un prosop la ceafa, un suport pentru zona lombara si unul pentru picioare. Fiti constient de pozitia de stat, indiferent de mediul si locul in care stati. Purtati intotdeauna incaltaminte confortabila cand sunteti asezat. Evitati pantofii cu toc, pentru ca pot sa afecteze centrul de greutate si astfel sa schimbe pozitia naturala a corpului.
Miscare impotriva durerii
Durerile de spate nu se combat doar cu felurite pastile care au darul de a ne linisti pentru o perioada, fara insa a inlatura cauza suferintei. Exercitiile fizice constituie si ele redutabili inamici ai acestor dureri, in plus putand sa contribuie la tratarea reala a afectiunii respective. Asadar, dati-va pantofii jos, daca purtati toc inalt, si stati cu picioarele drepte pe podea, in linie dreapta cu umerii. Intindeti ambele brate catre stanga, astfel incat corpul sa urmeze umerii. Relaxati-va. Repetati exercitiul, de data aceasta rasucindu-va spre dreapta. Acum, ridicati ambele brate spre tavan, continuand sa va uitati drept in fata. Intindeti bratele cat de tare si de departe puteti, ridicandu-va pana cand ajungeti sa stati pe varfurile degetelor de la picioare.
Exercitiul urmator este foarte eficace in cazul senzatiei de gat dureros si pentru muschii umerilor care au fost afectati de statul intr-o pozitie inconfortabila. Intai miscati-va capul incet spre stanga si tineti-l asa pentru cateva secunde. Rasuciti-va capul inainte, uitandu-va spre zona pieptului, pana cand ajungeti in partea dreapta a corpului. Fiti atent sa nu faceti miscari bruste, care va vor genera o si mai mare tensiune in zona cefei. Repetati aceasta rasucire usoara de cateva ori, pana cand va simtiti muschii mai relaxati. O pozitie de stat jos corecta are si alte avantaje. Pe masura ce stati cu umerii drepti, tendinta si reactia natural este aceea de a va incorda si muschii abdomenului, ceea ce va da celor din jur impresia de silueta supla, iar in timp, acest deziderat se poate realiza aproape fara sa va dati seama. Totodata, veti incepe sa aveti si mai multa energie, pe masura ce pierdeti din oboseala cauzata de pozitia de stat defectuoasa.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii