Endometrioza afecteaza aproximativ 10% din femeile aflate la vârsta de procreare si mai exact se repercuteaza asupra senzatiei de durere, sexualitatii, vietii profesionale, familiale, sociale, dorintei de a avea copii. Altfel spus, se înregistreaza o deteriorare drastica a calitatii vietii. Simptomele sunt deopotriva fizice si psihice, dar maladia în sine se caracterizeaza prin migratia tesutului endometrului (mucoasa care acopera peretele intern al uterului) în afara cavitatii uterine. Dar ce ar trebui sa stie orice femeie aflata într-o asemenea situatie?
– Durerea pelviana se înscrie ca simptomul cel mai important în aceasta patologie. În primul rând e vorba despre durerea menstruala, cu un efect puternic asupra somnului, mobilitatii si alimentatiei. Intensitatea durerii corespunde direct stadiului maladiei, ea putând fi influentata mult de factori psihologici.
– Sexualitatea. Pacientele afectate de endometrioza declara ca au mai putine raporturi intime si frecvente întreruperi cauzate de durere. Jumatate din femeile chestionate în cadrul studiilor pe aceasta problema marturisesc ca aceasta afecteaza categoric negativ calitatea vietii lor cotidiene.
– Infertilitatea este raportata în circa 90% din cazurile de endometrioza, când pacientele îsi doresc sa aiba un copil. Situatia se afla la originea incertitudinilor referitoare la conceptia ulterioara vindecarii, ea putând genera ruperea cuplurilor respective si depresii severe.
– Activitatile profesionale. Endometrioza implica în mod automat, am putea spune, numeroase întreruperi ale lucrului si o scadere puternica a eficientei în serviciu. Totodata, în marea majoritate a cazurilor ea contribuie chiar la izolarea sociala a femeii.
– Tratamentul medicamentos sau chirurgical permite diminuarea simptomelor, cu o ameliorare variabila, dar global semnificativa a calitatii vietii, precum si o mai puternica vitalitate fizica si psihologica. Aceasta îmbunatatire se evidentiaza si mai accentuat în cazul femeilor care asociaza tratamentului o igiena de viata corecta, tradusa în termeni de activitate fizica, de odihna (somn) si de alimentatie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii