• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 18 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 18 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Prevenirea toxiinfectiilor alimentare

Prevenirea toxiinfectiilor alimentare

18 iunie 2021
in Consultatii fara plata
A A

Infectia toxica alimentara inseamna de fapt o „otravire” prin ingerarea de alimente care, din diferite motive, nu trebuie consumate (sunt alterate, s-a depasit termenul de valabilitate etc.). Iata cateva recomandari pentru a va ajuta sa reduceti acest risc.

 – Spalati-va bine mainile cu apa si sapun si uscati-le: l inainte de manipularea alimentelor; l dupa manipularea alimentelor crude, inclusiv carne, peste, oua si legume; l dupa ce ati atins cosul de cumparaturi, ati mers la toaleta, ati suflat nasul sau ati atins animale (inclusiv animale de companie).

 – Spalati blaturile de lucru, cutitele si ustensilele, inainte si dupa prepararea alimentelor, mai ales dupa ce au fost atinse de carne cruda (inclusiv pasari de curte), oua crude, peste si legume. Nu este nevoie sa folositi spray-uri antibacteriene: apa fierbinte, cu sapun, este suficient de eficace.

 – Spalati in mod regulat carpele de vase si prosoapele si lasati-le sa se usuce inainte de a le folosi din nou. Carpele murdare si umede, buretii de vase folositi sunt locul perfect pentru raspandirea germenilor.

 – Utilizati un tocator (de lemn, de plastic) separat pentru a pregati produse crude, cum ar fi carnea si pestele. Aceasta, pentru a evita contaminarea alimentelor deja preparate cu bacterii daunatoare ce pot fi prezente in produsele crude, inainte de a fi gatite. Este deosebit de important sa pastrati carnea cruda departe de alimentele gata de consumat, cum ar fi salata, fructele, painea. Motivul este ca aceste produse nu vor fi gatite inainte de a fi consumate, astfel ca bacteriile care ajung pe alimentele din carnea cruda nu vor fi ucise.

 – Acoperiti intotdeauna carnea cruda si pastrati-o pe raftul inferior al frigiderului, unde nu poate atinge sau picura pe alte alimente.

 – Asigurati-va ca pasarile de curte, carnea de porc, burgerii, carnatii si kebaburile sunt gatite foarte bine, fara carne roz in interior. Nu spalati carnea cruda (inclusiv puiul si curcanul) inainte de gatit, deoarece acest lucru poate raspandi bacterii in bucatarie. Congelarea puiului crud reduce nivelul bacteriilor campylobacter, dar nu le elimina complet. Cea mai sigura modalitate de a distruge toate urmele de campylobacter este gatind bine puiul.

 – Pastrati temperatura frigiderului sub 5ºC si utilizati un termometru de frigider pentru a-l verifica. Acest lucru previne cresterea si multiplicarea germenilor daunatori.

 – Evitati sa umpleti prea mult frigiderul; daca este prea plin, aerul nu poate circula corect, ceea ce poate afecta temperatura generala. De asemenea, nu lasati usa frigiderului deschisa inutil.

 – Daca ati preparat alimente pe care nu le veti manca imediat, raciti-le cat mai repede posibil (in termen de 90 de minute) si pastrati-le la frigider sau in congelator. Utilizati preparatele din frigider in decurs de doua zile si nu reincalziti alimentele gatite de mai multe ori.

 – Nu consumati alimente care au depasit data de expirare, chiar daca arata si miros bine. Termenele de valabilitate se bazeaza pe teste stiintifice care arata cat de repede se pot dezvolta organismele daunatoare in alimentele ambalate.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Un roman ambitios si prietenos

Urmatorul Articol

Necuvantatoare cu calitati umane

Articole Similare

Consultatii fara plata

Alimente sanatoase pentru vasele de sânge

15 decembrie 2025

Consumul excesiv de alimente procesate sau de grasimi nesanatoase poate duce la...

Consultatii fara plata

Autofagia si postul intermitent

8 decembrie 2025

Ideea de post alimentar s-a imprimat în mentalul colectiv ca o practica...

Consultatii fara plata

Sfaturi „de sezon” pentru pacientii cu tiroidie

3 decembrie 2025

Perioada rece a anului creste nevoia organismului de hormoni tiroidieni. Din acest...

Consultatii fara plata

Omul contemporan, între post si abuzul alimentar

23 noiembrie 2025

Celebrul filosof Arthur Schopenhauer ne amintea un adevar comun, atât de banal...

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Urmatorul Articol

Necuvantatoare cu calitati umane

Muzica - o “superputere” a artelor

Castelul Wartburg

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

11 decembrie 969 – Asasinarea împaratului bizantin Nicefor al II-lea

15 decembrie 2025

Nicefor al IIlea Focas (Nikeforos Fokas) a domnit ca împarat bizantin între...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai bune filme despre Frankenstein

15 decembrie 2025

Savantul Frankenstein si creatura sa monstruoasa au captivat generatii întregi, dand nastere...

Citeste mai departe
Blitz

Enciclopedie a provinciei

15 decembrie 2025

Primul volum al trilogiei „Encyclopaedia Bannatica”, semnat de medicul timisorean Adrian Badescu,...

Citeste mai departe
Femina Club

Stralucire si luminozitate

15 decembrie 2025

Exista multiple „trucuri” la care e bine sa apelati pentru a da...

Citeste mai departe
Femina Club

Legume cu smantana

15 decembrie 2025

1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 15-21 decembrie 2025

15 decembrie 2025

BERBEC 21.0320.04: Sunteti ghidati de o puternica dorinta de a schimba peisajul,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.