• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Alergii alimentare

Alergii alimentare

4 aprilie 2022
in Consultatii fara plata
A A

Odata cu venirea primaverii, problemele alergice devin mai frecvente la persoanele cu diferite sensibilitati in acest sens. Majoritatea sunt cele cauzate de expunerea la polenul proaspat al pomilor, insa niciodata nu trebuie neglijate nici alergiile alimentare, ce se pot manifesta oricand si la orice varsta.

 Foarte simplu explicat acest fenomen medical, alergiile alimentare implica un raspuns al sistemului imunitar la anumite alimente. Simptomele includ respiratie suieratoare, tulburari gastrice si eruptii cutanate.

 Cei mai frecventi alergeni alimentari sunt ouale, laptele si arahidele, in rest fiind pricinuite de nuci, peste, crustacee, grau si produse din soia. Cu un potential negativ destul de ridicat, anafilaxia constituie o reactie alergica severa si poate pune viata in pericol, desi riscul unui deznodamant fatal este extrem de mic.

 Sus-mentionatele simptome apar la cateva minute dupa consumarea alimentelor sau pana la doua ore mai tarziu. O reactie alergica poate aparea doar la ingerarea unei cantitati mici de aliment, dar se remediaza de regula in decurs de cateva ore. Reactiile nu vor reaparea daca declansatorul este evitat.

 Iata cateva simptome comune:

 – reactii la nivelul pielii: urticarie (cel mai frecvent), umflare si eruptie cutanata in jurul gurii – acest lucru poate fi observat si la consumul de capsuni, citrice si rosii, dar aceasta este o intoleranta mai degraba decat o reactie alergica;

 – reactii gastrointestinale: varsaturi, greata, diaree, crampe stomacale, mancarime sau umflare a gurii;

 – reactii respiratorii: respiratie suieratoare, stranut si nas care curge;

 – reactii ale sistemului cardiovascular: ameteli, pielea palida, confuzie, pierderea cunostintei (lesin).

 Alergiile alimentare sunt cel mai exact diagnosticate pe baza istoricului unei reactii alimentare proaste. Testarea pentru alergii alimentare (intepatura de sange sau piele) ar trebui sa fie utilizata pentru a confirma suspectarea unei alergii alimentare imediate:

 – un test pozitiv inseamna ca persoana respectiva este probabil sa prezinte alergie la alimentele in cauza;

 – un rezultat negativ inseamna ca persoana este foarte putin probabil sa fie alergica la alimente.

 Ocazional, daca datele sunt convingatoare, atunci poate fi necesara o supraveghere atenta, prin provocarea unui test specific. Testarea sangelui si a pielii nu sunt utile pentru alte reactii alimentare.

 Alimentele care sunt consumate in mod regulat si nu dau reactii negative nu trebuie, in general, testate. Testarea alimentelor care nu au fost ingerate poate fi benefica daca este negativa. Aceasta inseamna ca exista un risc foarte scazut de reactie daca acest aliment este consumat. Cu toate acestea, exista riscul de rezultate fals pozitive atat cu testele de piele, cat si cu testele de sange pentru alergii alimentare.

 Acest lucru este deosebit de mare la copiii cu alte boli alergice, cum ar fi eczema, deci trebuie avuta prudenta la interpretarea rezultatelor. Singura modalitate de a obtine o certitudine despre alergia alimentara consta in existenta unei reactii la consumul alimentelor.

 S-au obtinut de pilda dovezi certe ca evitarea prelungita a alimentelor (arahide) creste riscul de alergie.

 Gestionarea alergiilor alimentare reprezinta un element foarte important in evitarea unor posibile complicatii, in special la varste mici. Daca copilul este alergic la un anumit aliment, acesta trebuie evitat in orice moment, dar, pe de alta parte, restrictiile alimentare trebuie aplicate sub supraveghere medicala, in primul rand pentru a exista certitudinea ca renuntarea la un anumit aliment este suplinita de un altul, care nu cauzeaza alergie.

 Daca cel mic, alergic fiind, se afla intr-un sistem institutionalizat (cresa, gradinita) sau in grija altor persoane decat parintii, este necesar sa va asigurati ca nu mananca accidental alimentele interzise; instruirea adecvata a ingrijitorilor va reduce riscul privitor la sanatatea copilului. De asemenea, acesta nu trebuie sa imparta mancarea cu alti copii, daca este alergic.

 Foarte important este si sa va familiarizati cu denumirile tehnice sau stiintifice referitoare la continutul alimentelor.

 Cateva exemple includ, pentru: – lapte (cazeina, cazeinat de sodiu, zer, substante solide din lapte); – albus de ou (albumina); – grau (gluten); – arahide (unt de arahide, faina de arahide, nuci macinate, ulei de arahide, ulei vegetal, shortening vegetal, proteine vegetale, pasta de migdale vegetale).

 Nu trebuie ignorate informatiile de contact ale producatorului alimentelor cumparat din magazin, astfel ca e bine sa incercati sa-l sunati, pentru a confirma ce ingrediente sunt continute in produsul respectiv.

 De asemenea, un dietetician va poate ajuta in caz ca nu sunteti sigur in legatura cu continutul unui anumit aliment. Etichetele cu inscrisuri ambigue precum „poate contine”, in general, nu au niciuna dintre proteinele alimentare mentionate si pot fi potrivite pentru consum. Totusi, e bine sa va adresati medicului sau dieteticianului, daca aveti neclaritati.

 Aceleasi reguli trebuie urmate si daca mancati la un restaurant, de pilda, unde va puteti asigura ca alimentele alese nu sunt potential periculoase, in special pentru persoanele alergice.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Ion Creanga, o singura data in istorie

Urmatorul Articol

Misterul “monumentului”Yonaguni

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Misterul “monumentului”Yonaguni

Turnul Babel cel de toate zilele...

Castelul Chambord

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.