• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Nu recongelati alimentele!

Nu recongelati alimentele!

13 iulie 2006
in Consultatii fara plata
A A

Au aparut si in magazinele alimentare românesti, in ultimii ani, produse congelate pe ale caror ambalaje se afla inscriptionata o recomandare deosebit de importanta: odata decongelat, alimentul respectiv nu trebuie recongelat, in vederea unui consum ulterior. Trecuta cu vederea, ideea ar capata cu siguranta mult mai mare consistenta si valoare, daca s-ar cunoaste bine si motivatia ei. Exista doua argumente. Primul este de ordin sanitar. Atunci când un aliment e congelat, bacteriile continute de el nu mor, ci sunt doar plasate in adormire, in amortire. In timpul decongelarii, aceste bacterii se trezesc si se pot multiplica mai repede sau mai lent, in functie de conditiile ambiante.

La fiecare decongelare, calitatea igienica a produsului scade din ce in ce mai mult. Apare asadar riscul de a se atinge un prag de contaminare periculos pentru sanatate. Pragul respectiv este foarte variabil si depinde de tipul de bacterie, de mediu si mai ales de starea sanatatii consumatorului.

  Aceasta, deoarece persoanele fragile (sugarii, femeile insarcinate, vârstnicii, persoanele alergice, bolnavii) sunt mult mai expuse decât celelalte la intoxicatiile alimentare. Intre bacteriile cel mai frecvent incriminate, dominante sunt Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens si Clostridium botulinum. Acesta din urma este agentul patogen al botulismului, afectiune rara astazi, dar riscul provine din tratamentul termic necorespunzator, cum se intâmpla la prepararea conservelor de casa.

 Alti germeni sunt intâlniti mai frecvent, dar stau la originea unor probleme gastrice benigne. In mediul industrial, anumite conditii particulare si foarte stricte (temperatura scazuta a spatiului de depozitare si de lucru, viteza de decongelare controlata) au fost puse in practica pornindu-se de la asa-numitul „trepied frigorific", care permite decongelarea si recongelarea alimentelor fara a le altera calitatea igienica. Principiile aparatului: aplicarea unei congelari precoce, cum este cea a pestelui pe vapoarele de pescuit. Se lucreaza rapid, pentru a nu le lasa timp bacteriilor sa se multiplice, fara intrerupere, pentru a respecta regimul de frig, si numai cu produse sanatoase.

 Al doilea motiv pentru care nu e bine sa se faca recongelarea alimentelor este legat de stresul suferit de produsele respective, in timpul procesului mentionat producându-se o pierdere calitativa importanta. Daca congelarea nu se realizeaza in conditii bune, se formeaza cristalele mari de gheata care distrug peretii celulelor alimentului. De aici, o pierdere de apa ce antreneaza micsorarea cantitatii de vitamine, de sucuri si de nutrimente. Asadar, cu cât un produs este mai supus congelarii si decongelarii, cu atât mai mult structura sa se modifica in defavoarea consumatorului; in plus, el pierde substantial din gust, din mirosul obisnuit si din calitatea nutritionala.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Terapii cu… codite

Urmatorul Articol

Regii-Scorpioni

Articole Similare

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Urmatorul Articol

Regii-Scorpioni

Lupta cu îngerul negru

Arcul Gateway

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 23-29 iunie 2025

23 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Sunteti pregatiti sa luati initiativa si sa mergeti dupa ce...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.