• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cuptorul cu microunde, o amenintare?

Cuptorul cu microunde, o amenintare?

13 decembrie 2006
in Consultatii fara plata
A A

Aproximativ 70% din populatia urbana foloseste – din diverse motive – cuptorul cu microunde, in locul celui (relativ) traditional, cu gaz metan. Totusi, de cand microundele se utilizeaza la prepararea sau la incalzirea anumitor alimente – pentru ca asa e mai comod si se economiseste timp, desigur – au aparut si numeroase controverse referitoare la caracterul (ne)sanatos al acestui procedeu gastronomic. Ne vom referi in continuare la subiectul mentionat, raspunzandu-i totodata cititoarei noastre din Sighisoara, doamna Ileana Balu, care ne-a solicitat recent informatii despre nocivitatea microundelor sau despre neadevarul unor asemenea zvonuri (?). Precizam ca am preluat informatii furnizate de specialistii in domeniu.

Cancer si bacterii

Referitor la potentialele afectiuni invocate atunci cand este vorba despre gatitul la cuptorul cu microunde, cele mai grave ar fi cancerele. Cercetatorii sustin insa contrariul, precizand ca o precoacere a carnii in acest fel, inainte de a o frige, reduce de fapt compusii cancerigeni. De asemenea, la putere medie, se pastreaza enzimele aflate la originea compusilor protectori din legumele crucifere (varza, brocoli), care se distrug la alte tipuri de preparare la cald.

In schimb, exista bacterii rezistente la microunde, pentru faptul ca temperatura se distribuie in aliment in mod neuniform. Din pacate, este cazul unor alimente frecvent consumate. De pilda, in ouale-ochiuri supravietuieste salmonella – bacterie care produce una dintre toxiinfectiile alimentare curente (mai apare in alimente contaminate, precum carnea de vita sau de pasare, laptele, unele legume). In carnea de pasare prea putin preparata la microunde se mai pot gasi bacterii vii de tipul Escherichia coli.

Calitatea alimentelor preparate

O alta idee deseori vehiculata pretinde ca mancarurile gatite la cuptorul cu microunde isi pierd calitatile nutritive. Este si nu este adevarat. In realitate, toate alimentele preparate la cald isi pierd o parte din respectivele calitati, mai ales daca se fierb, deoarece vitaminele trec in apa de fierbere. Cat despre temperaturile inalte, acestea pot denatura grasimile si proteinele. Prin urmare, la fel ca alte metode de gatit, microundele distrug o parte din nutrimente si in special vitamina C. Pierderile devin cu atat mai importante daca legumele sunt puse in apa. Totusi, alti compusi nutritivi se pastreaza destul de bine. In fine, laptele isi pastreaza intacti anticorpii la o temperatura mai mica de 60ºC.

Ramanand in aceeasi zona, sa mentionam si ideea ca gatitul la microunde da nastere unor sub-produsi toxici. Potrivit cercetatorilor in domeniu, niciodata nu s-au pus insa numai pentru transformari biochimice ale constituentilor alimentelor, in urma acestui tip de preparare. In experimente de laborator, cobaii care au primit hrana gatita astfel s-au dezvoltat la fel de normal ca animalele din lotul-martor hranite cu mancare obisnuita. Nu e mai putin adevarat ca, intocmai ca majoritatea tipurilor de bucatarie calda, microundele genereaza anumiti produsi care pot agrava unele boli cum este diabetul.

Fara materiale plastice

In principiu, se cunoaste interdictia impusa chiar de fabricantii cuptoarelor cu microunde, in legatura cu utilizarea recipientelor de plastic in acest aparat electrocasnic, insa nu numai pentru ca s-ar putea topi. Numerosi compusi ai materialelor plastice pot migra in alimentele incalzite. Este, de exemplu, cazul adipatilor (se gasesc in numeroase ambalaje), cel al ftalatilor si al benzofenonului (adaugati in anumite cerneluri de imprimare pe plastic), al filtrelor de ultraviolete din ambalajele transparente, al bisfenolului A prezent in policarbonati (materiale plastice dure, biberoane etc.).

Chiar daca nivelul amintitelor migratii este scazut, el accentueaza „incarcatura” care deja apasa asupra organismului. Exista si unii fabricanti care sustin ca plasticele lor sunt astfel concepute incat sa reziste la microunde; acestea emana totusi bisfenol A, la incalzire. Mentiunea nu e deloc intamplatoare. In primavara lui 2006, studii efectuate pe cobai au indicat ca substanta respectiva se comporta ca un hormon, ceea ce a determinat interzicerea ei in materialele plastice, in orasul american San Francisco. Prin urmare, fiecare persoana are de ales modul de preparare a hranei, dar precizam un lucru deja stiut, si anume ca – in privinta alimentelor pregatite la cald – metoda optima ramane soba cu lemne.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Ficatul, protejat cu ulei

Urmatorul Articol

Comoara celtica in templul din Tintignac

Articole Similare

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Urmatorul Articol

Comoara celtica in templul din Tintignac

Triumful mitologiei

Un Versailles polonez

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 23-29 iunie 2025

23 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Sunteti pregatiti sa luati initiativa si sa mergeti dupa ce...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.