Aproximativ 70% din populatia urbana foloseste – din diverse motive – cuptorul cu microunde, in locul celui (relativ) traditional, cu gaz metan. Totusi, de cand microundele se utilizeaza la prepararea sau la incalzirea anumitor alimente – pentru ca asa e mai comod si se economiseste timp, desigur – au aparut si numeroase controverse referitoare la caracterul (ne)sanatos al acestui procedeu gastronomic. Ne vom referi in continuare la subiectul mentionat, raspunzandu-i totodata cititoarei noastre din Sighisoara, doamna Ileana Balu, care ne-a solicitat recent informatii despre nocivitatea microundelor sau despre neadevarul unor asemenea zvonuri (?). Precizam ca am preluat informatii furnizate de specialistii in domeniu.
Cancer si bacterii
Referitor la potentialele afectiuni invocate atunci cand este vorba despre gatitul la cuptorul cu microunde, cele mai grave ar fi cancerele. Cercetatorii sustin insa contrariul, precizand ca o precoacere a carnii in acest fel, inainte de a o frige, reduce de fapt compusii cancerigeni. De asemenea, la putere medie, se pastreaza enzimele aflate la originea compusilor protectori din legumele crucifere (varza, brocoli), care se distrug la alte tipuri de preparare la cald.
In schimb, exista bacterii rezistente la microunde, pentru faptul ca temperatura se distribuie in aliment in mod neuniform. Din pacate, este cazul unor alimente frecvent consumate. De pilda, in ouale-ochiuri supravietuieste salmonella – bacterie care produce una dintre toxiinfectiile alimentare curente (mai apare in alimente contaminate, precum carnea de vita sau de pasare, laptele, unele legume). In carnea de pasare prea putin preparata la microunde se mai pot gasi bacterii vii de tipul Escherichia coli.
Calitatea alimentelor preparate
O alta idee deseori vehiculata pretinde ca mancarurile gatite la cuptorul cu microunde isi pierd calitatile nutritive. Este si nu este adevarat. In realitate, toate alimentele preparate la cald isi pierd o parte din respectivele calitati, mai ales daca se fierb, deoarece vitaminele trec in apa de fierbere. Cat despre temperaturile inalte, acestea pot denatura grasimile si proteinele. Prin urmare, la fel ca alte metode de gatit, microundele distrug o parte din nutrimente si in special vitamina C. Pierderile devin cu atat mai importante daca legumele sunt puse in apa. Totusi, alti compusi nutritivi se pastreaza destul de bine. In fine, laptele isi pastreaza intacti anticorpii la o temperatura mai mica de 60ºC.
Ramanand in aceeasi zona, sa mentionam si ideea ca gatitul la microunde da nastere unor sub-produsi toxici. Potrivit cercetatorilor in domeniu, niciodata nu s-au pus insa numai pentru transformari biochimice ale constituentilor alimentelor, in urma acestui tip de preparare. In experimente de laborator, cobaii care au primit hrana gatita astfel s-au dezvoltat la fel de normal ca animalele din lotul-martor hranite cu mancare obisnuita. Nu e mai putin adevarat ca, intocmai ca majoritatea tipurilor de bucatarie calda, microundele genereaza anumiti produsi care pot agrava unele boli cum este diabetul.
Fara materiale plastice
In principiu, se cunoaste interdictia impusa chiar de fabricantii cuptoarelor cu microunde, in legatura cu utilizarea recipientelor de plastic in acest aparat electrocasnic, insa nu numai pentru ca s-ar putea topi. Numerosi compusi ai materialelor plastice pot migra in alimentele incalzite. Este, de exemplu, cazul adipatilor (se gasesc in numeroase ambalaje), cel al ftalatilor si al benzofenonului (adaugati in anumite cerneluri de imprimare pe plastic), al filtrelor de ultraviolete din ambalajele transparente, al bisfenolului A prezent in policarbonati (materiale plastice dure, biberoane etc.).
Chiar daca nivelul amintitelor migratii este scazut, el accentueaza „incarcatura” care deja apasa asupra organismului. Exista si unii fabricanti care sustin ca plasticele lor sunt astfel concepute incat sa reziste la microunde; acestea emana totusi bisfenol A, la incalzire. Mentiunea nu e deloc intamplatoare. In primavara lui 2006, studii efectuate pe cobai au indicat ca substanta respectiva se comporta ca un hormon, ceea ce a determinat interzicerea ei in materialele plastice, in orasul american San Francisco. Prin urmare, fiecare persoana are de ales modul de preparare a hranei, dar precizam un lucru deja stiut, si anume ca – in privinta alimentelor pregatite la cald – metoda optima ramane soba cu lemne.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii