• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Va fi posibil transplantul de creier?

Va fi posibil transplantul de creier?

12 decembrie 1999
in Stiinta
A A

    
     Interviu cu Profesor Dr. Alexandru Vlad Ciurea, Directorul Spitalului Clinic „Dr.
    
     Interviu cu Profesor Dr. Alexandru Vlad Ciurea, Directorul Spitalului Clinic „Dr. Bagdasar”    
         
     – Domnule Profesor, vremea se grabeste, am ajuns spre sfârsit de mileniu si in pragul unuia nou. Cum se aliniaza medicina româneasca, neurochirurgia in particular, la realizarile actuale ale stiintei mondiale?    
     – In general, partea aceasta de medicina care se numeste neurochirurgie, o parte activa in cadrul stiintelor neurale, incearca sa abordeze cât mai competitiv, mai eficient, toata patologia cerebrala si a maduvei spinarii. In cadrul intregii patologii desprindem patologia malformativa, cea vasculara a sistemului nervos si a creierului, patologia tumorala, traumatica, si apoi sunt si altele degenerative, precum ati auzit de boli ca Alzheimer, parazitare, care afecteaza sistemul nervos… Sunt deosebit de impresionante patologiile la copil – pentru el, pentru familie, pentru copii la scoala, dar si pentru medici, care nu pot gasi imediat o solutie eficienta.    
     – Care este sentimentul dumneavoastra când stiti ca aveti puterea sa salvati o viata, când deschideti o cutie craniana si „aveti in mâna”, cum sa spun, creierul unui om?    
     – O sa folosesc cuvintele unei personalitati nemedicale, care a sponsorizat Congresul de neurochirurgie din luna mai a anului acesta din Turcia. Urcând pe podium, el, un om extrem de bogat, a spus: „Sponsorizez acest congres international pentru ca neurochirurgii sunt singurii oameni de pe acest pamânt care au capacitatea si competenta de a atinge substanta cerebrala.    
     Revenind, in urma cu trei saptamâni, s-a prezentat in serviciul nostru un copil din Constanta. La vârsta de 10 ani si in perfecta sanatate, cade, face o criza de pierderea cunostintei, dupa care urmeaza o cefalee extrem de puternica si o pierdere de constienta, intrând in stare de coma. Serviciul de neurochirurgie din Constanta face primele investigatii de neuroimagerie pe baza de tomografie axiala computerizata si spune ca ar fi o malformatie. Cu semn de intrebare, o modificare de vase in creierul acestui copil. Investigatiile au continuat in Clinica nr. 1 de neurochirurgie a spitalului „Dr. Bagdasar” si au relevat o malformatie imensa, un grup de vase anormale din nastere, care modifica toata structura cerebrala. Si, intr-un anumit moment de tensiune, de alergare, de expunere la Soare, s-a produs aceasta dereglare majora a sistemului vascular, care la rândul ei a influentat sistemul cerebral – din nefericire si noi putem sa avem asa ceva, nu se stie niciodata ce ne rezerva viitorul. Noi am incercat toate mijloacele de rezolvare a unei asemenea situatii si concluzia a fost sa incercam sa abordam aceasta malformatie. S-a procedat in doi timpi, malformatia fiind eradicata in doua operatii. Si cum puteti auzi de la ea personal, fetita se simte acum bine. In curând va pleca acasa.    
     In urma unei asemenea operatii, structura sistemului nervos se reface in intregime. A doua operatie a durat sapte ore, sub microscop, menajând desigur toate structurile cerebrale si eliminând acea parte care in popor se cheama „de rau”, dezvoltata din nastere in creierul copilului, neavând nici o functie genetica – adica nefiind transmisibila de la parinti.    
     – A fost nevoie de dotari speciale pentru realizarea acestei operatii?    
     – Clinica noastra de neurochirurgie, cea mai mare din România si chiar din Europa dupa numarul de paturi, are in momentul de fata toate dotarile de neuroimagerie si chirurgicale necesare. Sigur, in toate aceste dotari, efortul clinicii este foarte mare, mergând din etapa diagnosticului, pâna in cea a urmaririi post-operatorii, care in cazul acestei operatii a fost foarte dificila, inclusiv efectuarea actului chirurgical.    
     – Exista o legatura cu celalalt caz pe care ati dorit sa ni-l prezentati?    
     – Nu. Acesta este cazul unui tânar de 28 de ani care poseda, tot din intâmplare, o patologie tumorala dezvoltata pe parcursul a ani de zile si care s-a manifestat in primul rând printr-o scadere treptata a vederii, pierdere de cunostinta si o stare marcata de oboseala. Medicul din orasul sau a diagnosticat apa in creier, hidrocefalie. Noi, facându-i investigatiile multiple prin neuroimagerie, am constatat ca are de fapt o tumora dezvoltata exact pe mijlocul creierului. Ea se dezvoltase si se calcificase in ani si ani de zile. Operatia s-a desfasurat in conditii perfecte, tot asa cu un post-operator foarte dificil si acum il vedeti dupa numai sase zile…    
     Unui asemenea om, când pleaca, trebuie sa ii poti spune ca este in ordine, ca poate avea copii, ca isi poate face meseria, ca poate avea deci o viata de familie si sociala normala. Pentru mine este o minune.    
     – Domnule Profesor, intr-adevar ne-ati impresionat cu aceste minuni care stau in mâinile dumneavoastra. Mai spuneti-ne un lucru: ideea unui transplant al creierului vi se mai pare o utopie la ora actuala?    
     – Toata lumea, in momentul de fata, când ne aflam la sfârsit si la inceput de mileniu, isi pune aceasta problema. Dupa cum ati vazut – si felicit pentru aceasta intregul colectiv de la Spitalul Floreasca – s-a reusit primul transplant de cord din tara noastra, o adevarata performanta a medicinii românesti. Se va putea face in viitor un transplant de celule nervoase, de parti ale creierului sau al creierului intreg? De 20 de ani se fac in lume mari experimente. Se incearca reimplantarea unor portiuni de creier vascularizate intr-un creier degenerat, cu o boala cum este de exemplu Alzheimer. Toate aceste experimente nu au reusit sa surmonteze marea problema pe care ne-a pus-o Natura: poate sau nu creierul sa fie transplantat? Pâna in momentul de fata nu avem date precise. Dar aceasta nu inseamna nimic. Pâna acum 20 de ani nu stiam daca vom ajunge sa facem transplante in flux. Deci totul este posibil. A spune nu, inseamna a-ti nega insasi meseria ta. Viitorul apartine totusi acestor probleme de transplant, de inlocuiri de care organismul are atâta nevoie. Deci, raspunsul este: cred ca totul este posibil in viitor.

ShareTweet
Articolul precedent

Supa cu galuste de ficat

Urmatorul Articol

Crenvursti în aluat frantuzesc

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Crenvursti în aluat frantuzesc

Prajitura delicioasa

Crema din fructe de iarna

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.