Criza permanenta de timp a dat nastere, printre altele, unei industrii extrem de complexe si cu un profit rapid, inimaginabil de mare. Intr-un fel, e si firesc, daca ne gandim ca obiectul preocuparilor generale, in cazul de fata, este satisfacerea celui mai important instinct al lumii vii – hranirea. Or, in mileniul trei, cursa pentru „linistirea” individului uman prin asigurarea alimentarii rapide (si in mod placut ca gust, miros, varietate etc.) a atins cote ametitoare. Uneori, din ce in ce mai frecvent in ultima vreme, produsele fast-food sunt incriminate, deoarece ar genera efecte secundare nedorite. Iata cum apreciaza nutritionistii francezi principalele asemenea alimente, tot mai frecvente si la noi.
Persoanele care lucreaza isi vad pauza de masa micsorandu-se vertiginos: de la 1 ora 38 minute in 1975, la doar 38 minute in prezent si se presupune ca in 2010 se va cobori sub 20 minute! La limita, sa poti infuleca (nu mai vorbim despre a manca civilizat) un sandvici, o salata mica, eventual si o prajitura. Unde? La „McDonald’s”, la „Spring Time”, la „KFC” ori la vreo „tejghea” stradala. Ce preferati?
Hamburger:
255 kilocalorii (kcal)
Avantaje nutritionale. Gratie carnii tocate care furnizeaza o doza considerabila de proteine, hamburgerul de tip McDonald’s poate sa tina de foame pana la urmatoarea ora de masa, totodata mentinandu-ne in forma si din punct de vedere fizic. Sosul tomat este sursa de vitamina C si de lycopen (pigmentul ce da culoarea rosie… rosiei), doua substante antioxidante care lupta impotriva imbatranirii premature a celulelor.
Sfatul nutritionistului. Fiind bogat in proteine si sarac in grasimi, acest sandvici poate inlocui o masa si – mai mult, contrar unor pareri preconcepute – poate fi consumat fara probleme de persoanele care tin la talia lor ori care trebuie sa-si reduca substantial consumul de grasimi, din motive de sanatate. Pentru echilibrarea meniului, se poate adauga o portie medie de cartofi prajiti si in final cateva fructe.
Cheeseburger:
275 kcal
Avantaje nutritionale. Acest tip de hamburger contine chifteaua de rigoare, sursa de proteine de buna calitate, indispensabile pentru muschii nostri. De asemenea, e si furnizor de minerale precum fierul, a carui carenta (mai frecventa la femei) antreneaza oboseala, ca si de vitamina B9 si vitamina PP, indispensabile bunei functionari a organismului. Datorita feliei de branza topita, specifica produsului, acesta este bogat in calciu. In fine, sosul ketchup – fie el si indulcit – este sursa de lycopen antioxidant.
Sfatul nutritionistului. Produsul prezentat prezinta un foarte bun raport intre proteine si lipide, ceea ce inseamna ca e sanatos, desi are 12 grame de lipide intr-o portie. Langa cheesburger, puteti adauga o portie de cartofi prajiti „ca la tara”, care sunt mult mai putin grasi decat cei din fast-fooduri. In completare, alegeti si un fruct.
Aripioare de pui:
312 kcal (3 bucati)
Avantaje nutritionale. Acest tip de carne de pasare face parte din sortimentele cele mai slabe. In acelasi timp, e o excelenta sursa de proteine, de vitamina B3, B5 si B6, indispensabile unui organism in forma, precum si de minerale, fier si fosfor – acesta din urma contribuind la intarirea oaselor si a dintilor.
Sfatul nutritionistului. Aripioarele de pui sunt sarace in lipide, ceea ce face din acest aliment o masa deopotriva sanatoasa si usoara. Ca garnitura, se recomanda (boabe de) porumb fiert, mult mai usor pentru organism decat cartofii prajiti. Mai mult decat atat, porumbul ne furnizeaza glucide lente, sursa de energie de lunga durata, ca si o doza considerabila de magneziu. Ca desert, se poate opta pentru un produs lactat degresat.
Sandvici norvegian:
418 kcal
Avantaje nutritionale. Acest sandvici contine somon, un peste bogat in omega 3, acizi grasi esentiali, protectori ai sistemului cardiovascular. Un alt aport remarcabil de calciu, indispensabil unui sistem osos puternic. In fine, datorita baghetei, el furnizeaza glucide lente (amidon) si este sarac in lipide.
Sfatul nutritionistului. Acest produs este foarte indicat consumului: e sanatos, gratie unui aport de lipide scazut (7,16 grame la o portie) si unui continut ridicat de proteine de buna calitate furnizate de somon. E un aliment ideal pentru a inlocui un pranz traditional. Singul minus, daca se poate spune asa, este continutul scazut de legume si deci de vitamine si fibre. In completare, ar fi cel mai indicat un fruct proaspat, ca desert.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii