Doua personaje istorice cu nume de mare rezonanta s-au confruntat în Batalia de la Ankara, de la 20 iulie 1402. Atacatorul a fost celebrul Timur Lenk, întemeietorul Imperiului Timurid cu capitala la Samarkand (azi în Uzbekistan), iar cel care si-a aparat teritoriul a fost nimeni altul decât sultanul Baiazid Ylderim („Fulgerul”, foto), cel învins de Mircea cel Batrîn la Rovine (în 1395 sau 1394).
Marele lider mongol Timur Lenk zis Tamerlan („cel Schiop”) voia sa ocupe teritorii din regiunea Anatolia a Imperiului Otoman si intrase în conflict cu turcii. Din 1389 era sultan Baiazid, care ajunsese la putere plin de furie, în urma asasinarii tatalui sau, Murad I. El i-a biruit pe aliatii crestini la Nicopole, în 1396, si apoi s-a orientat asupra marii capitale bizantine Constantinopole. Un asediu nimicitor a fost foarte aproape sa se finalizeze cu capitularea Imperiului Bizantin. Salvarea crestinilor a venit tocmai de la musulmanul Timur Lenk, care a avut întelepciunea sa se alieze cu mai multe entitati statale supuse turcilor si sa porneasca razboiul contra lui Baiazid.
Liderul mongol s-a nascut în 1336 si si-a început domnia în 1363. Analiza numelui sau arata ca cea mai probabila traducere este „Omul de fier olog”. Casatorit cu o printesa din neamul lui Gingis Han, Timur refuza titlul de „han” si prefera rangul de „emir” (print si guvernator). Titlul exista si azi în Emiratele Arabe Unite (Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm al Quaiwain, Ras al Khaimah, Dubai, Fujairah). Timur Lenk a contribuit la larga raspândire a islamului în Asia Centrala. Marile sale cuceriri si bogatiile acumulate i-au facut pe istorici sa declare orasele înfloritoare Buhara si Samarkand (ambele în Uzbekistan) drept „Centrul lumii”.
Prin victoria decisiva din Batalia de la Ankara, Timur Lenk a dat o grea lovitura Imperiului Otoman, care a intrat într-o criza profunda. Însusi Baiazid a fost luat prizonier si se spune ca a fost tratat respectuos, ca un mare sef de stat. Ba, chiar se spune ca Timur ar fi vrut sa-l reînscauneze, având în vedere lupta pentru putere dintre fiii lui Baiazid. Dar acesta a murit în închisoare, probabil prin sinucidere.
O consecinta directa a victoriei mongolilor asupra turcilor în 1402, la Ankara, a fost întârzierea cuceririi Constantinopolului (obsesie a liderilor otomani) pâna în anul 1453.
PAUL IOAN
Comentarii