Primul Razboi Mondial începuse la 28 iulie 1914, iar între 26 si 30 august 1914 s-a desfasurat prima confruntare importanta dintre Imperiul German si Imperiul Rus, prin Batalia de la Tannenberg (nordul Poloniei ocupat de germani). De fapt, luptele s-au dat lânga Allenstein, dar nemtii i-au dat acest nume în amintirea bataliei care avusese loc aici în anul 1410. Atunci, cavalerii teutoni fusesera învinsi de coalitia polono-lituaniana. Fondul luptelor grele de la Tannenberg era urmatorul: razboiul începuse între aliantele numite „Tripla Întelegere” sau Puterile Centrale (Marea Britanie, Rusia si Franta) si Tripla Alianta (Germania, Austro-Ungaria si Italia). Marea conflagratie debutase cu urmatoarele confruntari: Austro-Ungaria invadase Serbia, Imperiul German invadase Belgia, Luxemburg si Franta, iar Rusia tarista (Nicolae II) atacase Germania.
Deznodamântul bataliei de la Tannenberg a fost surprinzator: desi rusii aveau doua corpuri de armata (416 mii de oameni), au fost învinsi categoric de o disciplinata si organizata armata de numai 166 de mii de germani. Generalii nemti, în frunte cu veteranul Paul von Hindenburg (67 de ani) au stiut sa intercepteze comunicatiile radio precare ale rusilor (ordine date „în clar” si nu criptate) si sa-i înconjoare, profitând de disensiunile dintre generalii rusi. Generalul rus Alexandr Samsonov (55 de ani) nu a avut curajul de a se întoarce la Moscova pentru a-i da raportul tarului si s-a sinucis. El mai „gustase” înfrângerea în razboiul ruso-japonez, pierdut în 1905. Pe de alta parte, victoria de la Tannenberg l-a facut pe Hindenburg erou al natiunii. El va deveni presedinte al Germaniei (1925-1934), dar nu-i va tine piept lui Hitler decât pâna în 1933, când a fost obligat sa-l desemneze cancelar. Batrânul presedinte va muri în 1934 si Hitler se va autoproclama presedinte si apoi führer.
Victoria germana de la Tannenberg aducea mari sperante Imperiului condus de kaiserul Wilhelm al II-lea, dar la finele razboiului acesta va abdica. De altfel, dupa Primul Razboi Mondial au disparut patru imperii: Rus, German, Austro-Ungar si Otoman (care intrase în lupta alaturi de Puterile Centrale). România a intrat în razboi în 1916, alaturi de aliatii din Tripla Întelegere, desi avea un rege, Ferdinand I, de origine germana.
PAUL IOAN
Comentarii