Un subiect inepuizabil din domeniul terapiilor complementare: mierea, ca remediu cu valente medicale inimaginabil de numeroase. Totusi, nici în cazul acestui produs apicol nu trebuie sa consideram ca el ar fi un panaceu, pentru ca asa ceva (înca) nu exista. În situatia de fata, pentru ca mierea pe care o consumam sa aiba efectul pozitiv dorit, într-o afectiune sau alta, este necesar mai întâi sa stim sa o alegem. Va prezentam câteva sugestii venite din partea apicultorilor cunoscatori si ai apiterapiei, pe zone din ce în ce mai precis vizate, dincolo de binecunoscuta utilizare în cicatrizarea ranilor.
Foarte raspândite si periculoase pentru sanatatea noastra, bacteriile Escherichia coli si stafilococul auriu pot fi combatute cu miere de cimbru bio, florile polenizate ale respectivei plante si substantele adaugate de albine influentând în acest sens compozitia produsului în sensul transformarii lui în medicament natural. Privitor la rani, aplicarea de pansamente cu miere reduce proliferarea bacteriilor si faciliteaza procesul de cicatrizare; continând foarte multe zaharuri, aceasta absoarbe apa din bacterii si le distruge pe cele mai rezistente la antibiotice. Totodata, pH-ul sau acid le împiedica sa se multiplice. Mierea de cimbru bio contine si apa oxigenata (antiseptic).
Recent, s-a demonstrat efectul aparte al mierii de manuka – un arbore pitic care creste în Noua Zeelanda si Australia. Aceasta este considerata drept cel mai puternic antibiotic natural, fiind singura miere din lume care distruge nenumarate microorganisme bacteriene si fungice, dintre care amintim câteva foarte cunoscute: Escherichia coli; Staphylococcus aureus; Citrobacter freundii; Proteus mirabilis; Pseudomonas aeruginosa; Salmonella typhimurium; Streptococcus faecalis; Helicobacter Pylori etc. Deosebit de eficienta este mierea de manuka si în ameliorarea problemelor sistemului digestiv (indigestie, dureri de stomac, ulcere, gastrite, ulcer duodenal), în sindromul colonului iritabil, gastro-esofagita de reflux, arsuri, raceli, dureri în gât, simptomele de gripa, problemele gingiilor.
Alte afectiuni în care este indicat tratamentul cu mierea de manuka sunt: artrita, acneea, herpesul labial, scabia, eruptii cutanate, arsuri, ulcer, infectii, întepaturi de insecte, paduchi, piele uscata, herpes, rani, dureri musculare, miros corporal neplacut, psoriazis, reflux gastric. Pentru întarirea sistemului imunitar se ia câte o lingurita de miere cu circa 30 de minute înainte de masa. În tratarea diferitelor infectii produse de ciuperci sau de bacterii sunt indicate 3 lingurite pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii