Londra, cinci saptamâni înainte de Craciun. O casatorie, o înmormântare si o multime de povesti de dragoste care se intersecteaza.
Londra, cinci saptamâni înainte de Craciun. O casatorie, o înmormântare si o multime de povesti de dragoste care se intersecteaza. Richard Curtis, scenaristul deja celebrului Notting Hill, a realizat de data aceasta Love Actually (Pur si simplu dragoste), o comedie romantica savuroasa, cu actori plini de farmec: Hugh Grant – prim ministru, un fel de Tony Blair celibatar, ceva mai tânar si mai popular decât varianta originala, Colin Firth – romancier fara noroc în viata personala, Liam Neeson – tata vitreg derutat, Emma Thompson si Alan Rickman – oameni casatoriti, dar cu inimi mai mult sau mai putin zburdalnice…, în total vreo 20 de personaje carora Cupidon le joaca tot felul de feste.
Înca de la prima scena a filmului, se da tonul: parintele rock-ului Billy Mack înregistreaza o versiune „sarbatori de sfârsit de an” a melodiei „Love Is All Around”, cântecul prezent si în Patru nunti si o înmormântare. Acest personaj care se descrie pe el însusi ca pe un „ex-heroinoman”, gata oricând pentru o revenire la fostul obicei, da interviuri ireverentioase si jubilatorii, iar adolescentilor le transmite mesaje izvorâte din experienta lui personala: „Nu cumparati droguri. (Pauza) Deveniti staruri rock si vi se vor da gratis!”
Apoi, încep povestile, multe, diferite, aparent fara nici o legatura…
Abia instalat în 10 Downing Street, noul prim-ministru, total lipsit de tact dar, în compensatie, daruit de natura cu un umor covârsitor (Hugh Grant), se si îndragosteste de de o tânara angajata bruneta si cu forme voluptoase, care-si spune Nathalie. Ce-i drept, seful executivului face tot posibilul sa stea departe de aceasta irezistibila tentatie.
Peter si Juliet (Keira Knightley), în schimb, nu se împotrivesc lui Cupidon. Ei îsi petrec noptile cu pasiune, în acordurile melodiei „All You Need Is Love”, fara sa le pese ca prietenul cel mai bun al lui Peter e un pic invidios.
În timp ce Jamie (Colin Firth, rivalul lui Hugh Grant din Jurnalul lui Bridget Jones) asista la casatoria perechii de îndragostiti, prietena lui, care pretextase ca e bolnava si trebuie sa ramâna acasa, în pat, îl însala cu fratele acestuia. Dezamagit, Jamie se refugiaza în sudul Frantei, pentru a scrie viitorul sau roman.
Daniel (Liam Neeson), vaduv tânar, trebuie sa-si ajute fiul vitreg, pe Sam, sa cucereasca inima Joannei, cea mai populara fata din scoala. Misiune periculoasa pentru sufletul lui vulnerabil!
Patron bine intentionat, Harry (Alan Rickman) îsi sfatuieste angajatii în problemele sentimentale si procedeaza asa „pentru binele întregului birou”. Asadar, îi sugereaza lui Sarah (Laura Linney), care se topeste în secret de dragul lui Karl, sa-i marturiseasca iubirea seducatorului si enigmaticului sau coleg. Pe de alta parte, o alta angajata, Mia, îi face avansuri din ce în ce mai explicite sefului ei, om casatorit cu o femeie devotata familiei si copiilor lor, e vorba de Karen (Emma Thompson), sora prim-ministrului. Evident, povestile acestor personaje (mai sunt si altele) se întrepatrund, au puncte comune… Fara sa fie o capodopera a filmului, Love Actually a fost deja etichetat de specialisti ca fiind „emotionant, nostim, de vazut”. Multitudinea intrigilor le ofera actorilor prilejul sa-si etaleze fatete diferite ale personalitatii lor, ca într-un joc luat în serios.
2) Mester si comandant la capatul lumii
Cum-necum, Russell Crowe are mereu norocul sa se vorbeasca despre el si sa fie atât în atentia presei, cât si a publicului. De câtiva ani încoace socheaza prin rolurile pe care le face si, totodata, prin felul cum îsi traieste viata privata. Actor bine cotat, mai ales dupa câstigarea Oscarului pentru Gladiatorul, Crowe are din nou ceva de spus în Master and Commander.
Actiunea filmului e plasata în 1805, iar Crowe întruchipeaza un personaj de legenda, pe Jack Aubrey, comandantul navei de razboi „Surprise”, o figura extrem de respectata a Marinei regale engleze. Curajul, tenacitatea, tehnica de lupta i-au adus respectul si admiratia, atât a ofiterilor, cât si a marinarilor de pe vasul pe care îl conduce. Aubrey este prieten cu dr. Stephen Maturin, naturalist pasionat. Se întâmpla însa ca, atacata fiind de Archeron, un corsar francez, nava „Surprise” iese sifonata bine din confruntare iar Jack Aubrey, obsedat de inamicul sau, porneste în urmarirea lui, riscând sa piarda sustinerea propriului echipaj si sa naruie prietenia care îl lega de Maturin.
Un singur loc de filmare pe pamânt, si nu pe apa, a fost folosit pentru acest film si în acest scop a fost aleasa Insula Galapagos, renumita pentru flora si fauna sa, ca si pentru testoasele uriase, în prezent, ce-i drept, pe jumatate disparute. A fost pentru prima oara când un film a fost turnat în acest „paradis” al planetei si asta dupa lungi negocieri cu guvernul ecuadorian si cu reprezentantii Parcului National Galapagos. Pâna la urma, autorizatia de filmare a fost obtinuta, cu obligatia din partea echipei de a respecta multe dintre conditiile puse de gazde.
Povestea unei adaptari cinematografice
Master and Commander este adaptarea pentru marele ecran a romanului La celalalt capat al lumii, al zeceea volum al epopeii maritime semnate de romancierul Patrick O’Brian si consacrata istoriei Marinei regale engleze. Aventurile capitanului Jack Aubrey, care se deruleaza de-a lungul a 20 de volume, au fost lansate în librarii în 1969.
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii