Am primit recent numarul 4/2023 al revistei Vatra Veche, lunar de cultura condus de Nicolae Baciut, ilustrat cu lucrari ale sculptorului Gabriel Sitaru.
Am retinut un excelent interviu realizat de Profesor dr. Vasile Gorgonea cu Prof. univ. dr. Andrei Marga, personalitate stiintifica proeminenta a vietii sociale, stiintifice si politice, fost Ministru de Externe si al Educatiei din Romania.
Fiind vorba de un numar de Pasti, dialogul s-a axat pe semnificatiile Bibliei, care este ,,un ansamblu organic, un corp de texte ce are facultatea de a emite o cantitate nelimitata de semnale si mesaje”. „Unii socotesc Biblia infailibila, altii o vad ca pe o scriere dependenta de o istorie si de cei care au scris-o”, afirma Andrei Marga, care detaliaza: „Dupa parerea mea, trebuie reunite in intelegerea Bibliei, cinci elemente: mai intai, Biblia este cartea cu cel mai puternic continut normativ, in care au fost captate adevaruri fundamentale ale trairii umane a lumii. In plan secund, acest continut are forta care il scoate din ordinea creatiilor umane si-l transforma in ceva revelat. Cel de-al treilea element consta in momentul in care continutul Bibliei a fost asumat si verificat de catre oameni, de mii de ani, si a devenit sacru. Cel de-al patrulea element arata ca scriitura Bibliei este dependenta de anumite conditii istorice care se reconstituie tot mai mult, incat abordarea istorica a devenit parte a intelegerii ei.
In sfarsit, legat de cel de-al cincilea element, cred ca Biblia este cartea care apara valori in afara carora viata omului isi amputeaza sensul”. La intrebarea care este fundamentul acestor cinci elemente?, profesorul Andrei Marga spune: „Aceste cinci elemente tin de hermeneutica istorismului normativ, pe care eu o promovez. Am o teza a mea, cea de-a opta, pare-mi-se, in care consider ca datele istoriei Bibliei ca atare trebuie luate in considerare, incat nu cunoastem Biblia fara ele, dar, cunoasterea este intreaga numai daca urca la viziunea durabila asupra conditiei umane incorporata in ele. Biblia este istorie traita si viziune revelata”.
Spuneati ca Biblia este o viziune revelata! Ce inseamna acest lucru? Andrei Marga: „Biblia a fost revelata poporului evreu! Pe buna dreptate, Joseph Ratzinger a accentuat mereu, atunci cand aspectul a intrat in discutie, ca a fost alegerea lui Dumnezeu, in nemarginita Sa putere, sa incredinteze revelatia poporului evreu, spre a deveni bun al tututor oamenilor”. Problema aceasta, cred ca suscita vii comentarii si chiar controverse.
Andrei Marga subliniaza: De pilda, Rudolf Bultmann s-a opus… tendintei de a considera crestinismul in afara acestor traditii, fara de care nu poate fi inteles la propriu. Joseph Ratzinger a relansat… formula lui Iisus «veritabil israelit», spre a sublinia cat de importanta e intelegerea lui Iisus inauntrul iudaismului, dupa ce a scris ca, in relatia dintre crestinism si iudaism, nu este vorba despre doua religii diferite, ci despre una si aceeasi, cu doua cai ale «mantuirii» (redemptiunii). In discutia sa radiodifuzata cu Pinhas Lapide … Hans Küng a fost cat se poate de direct. Dupa ce vestitul rabin a evidentiat «cinci legaturi ale lui Iisus cu iudaismul» (mediul inconjurator, limba ebraica, intelegerea Bibliei ebraice, gandirea in imagini si parabole, grija pentru Israel), Hans Küng nu a ezitat sa remarce exigentele tradu-cerii exacte a termenilor. Sunt, bunaoara, expresii ale lui Iisus si ale contemporanilor sai a caror traducere justifica apelul lui Hans Küng, care spune: „Eu cred ca voi puteti, ca evrei, sa ne ajutati, incat sa-l vedem pe Iisus in originaritatea sa… As vrea sa va spun, ca nu ai cum sa ajungi la Iisus, detasandu-L de oamenii si de lumea din care
S-a inaltat”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii