Julia Kretsch din Constanta, o fidela cititoare a revistei noastre, este totodata o mare admiratoare a actorului Brandon Lee. Într-o scrisoare ne-a reamintit (din timp!) ca pe data de 31 martie 2000 se împlinesc 7 ani de când actorul sau preferat a parasit aceasta lume, mergând sa-l întâlneasca, „în paradisul actorilor, pe tatal sau, maestrul artelor martiale, Bruce Lee”.
Julia Kretsch din Constanta, o fidela cititoare a revistei noastre, este totodata o mare admiratoare a actorului Brandon Lee. Într-o scrisoare ne-a reamintit (din timp!) ca pe data de 31 martie 2000 se împlinesc 7 ani de când actorul sau preferat a parasit aceasta lume, mergând sa-l întâlneasca, „în paradisul actorilor, pe tatal sau, maestrul artelor martiale, Bruce Lee”. Ne-a trimis, de asemenea, un amplu si documentat material în care evoca destinul actorului, marcat de… „blestemul corbului”, dupa cum spune semnatara. Vom reproduce câteva fragmente din scrisoarea pe aceasta tema:
Provocarea mortii
…Cea mai mare provocare a vietii lui Brandon Lee a fost rolul din filmul „The Crow” („Corbul”). Iata, pe scurt, povestea acestui film, inspirat din benzile desenate ale lui James O’Barr. În „noaptea diavolului” (noaptea de dinainte de Halloween), chiar în ajunul casatoriei lor, un chitarist rock, Eric Draven, (interpretat de Brandon Lee) si logodnica sa sunt ucisi în mod salbatic într-o mansarda de la periferia orasului Detroit, de catre o banda de criminali condusa de Top Dollar. La un an dupa moartea sa si a iubitei, Eric iese din mormânt pentru a face dreptate, calauzit fiind de un corb magic ce îl poarta înapoi în propria sa viata, amintindu-i ce i s-a întâmplat si ajutându-l sa-i gaseasca pe asasini. Corbul este ghidul sau si, în acelasi timp, sursa puterii sale extraordinare. …Filmul este, de fapt, o poveste despre lupta eterna dintre bine si rau.
Un film de cosmar
Din nefericire, tragismul din film s-a prelungit în realitate. Filmarile încep la 1 februarie 1993, la studiourile Carolco din Wilmington, North Carolina. Curând dupa aceea, o serie de evenimente stranii îi atrag numele de „film blestemat”. Cosmarul începe cu Jim Martishius, un cascador de 27 de ani, care sufera grave arsuri dupa ce o conducta de curent atinge macaraua pe care lucreaza. Apoi, atasatul de presa al filmului, Jason D. Scott, are un accident de masina, un camion, încarcat cu niste aparate, ia foc, în atelierul de butaforie un sculptor înnebuneste, un scenograf aluneca si i se înfige în mâna o surubelnita. Infernul nu se opreste aici. O parte din decoruri se transforma în scrum în urma unui incendiu izbucnit din senin, un lant masiv cade peste o macara la câtiva centimetri de un tâmplar, o cusca ridicata de un troliu pentru a filma un cadru dintr-un bar se prabuseste în mijlocul platoului, iar o saptamâna mai târziu, un viscol puternic matura orasul. Un prieten al familiei lui Brandon Lee declara: „E ca la clanul Kennedy. Nu se mai sfârseste!”
Final tragic
Totul sfârseste apoteotic în noaptea de 31 martie 1993. Mai ramasesera 8 zile de filmare. Pe platourile din Wilmington se pregatea scena în care Eric se întoarce în mansarda sa si este ucis. Brandon se afla pe pozitia sa, echipat cu un dispozitiv care trebuia sa explodeze, simulând ca un glont îi sfâsia carnea. La cinci metri de el, statea actorul Michael Massee (Funboy în film) care trebuia sa tinteasca pe lânga Brandon cu un Magnum 44. Unghiul de filmare ar fi dat impresia ca se tintise în el. Regizorul Alex Proya striga: „Action!”, Massee apasa pe tragaci, iar Brandon se prabuseste la podea, dupa cum era prevazut în scenariu. Scena fiind terminata, aplauzele rasuna si nimeni nu se mira ca Brandon nu se ridica. Era cunoscut pentru umorul sau negru. Încet, cei din jur încep sa realizeze ca glontul care ar fi trebuit sa fie orb fusese adevarat si ca, pe podea, se afla sângele lui Brandon, amestecat cu vopseaua de recuzita. Massee izbucneste în lacrimi în timp ce, chircit la pamânt, Brandon se tine cu mâinile de burta, chipul sau exprimând stupefactia. Este transportat imediat la spitalul „New Hanover Medical Center” din Wilmington. Medicii lupta din rasputeri sa-i salveze viata, însa câteva ore mai târziu destinul lui Brandon Lee este pecetluit: moare în urma unei puternice hemoragii. Nici pâna astazi nu se stie daca moartea lui Brandon Lee a fost accidentala sau premeditata.
Fictiune versus realitate
Asemanarea dintre moartea personajului Eric Draven si destinul lui Brandon este izbitoare. În film, Eric moare asasinat în ajunul casatoriei cu Shelly, logodnica sa. La fel, Brandon Lee trebuia sa se casatoreasca pe data de 17 aprilie 1993 cu Lisa Hutton. Înca si mai bizara este coincidenta dintre felul în care moare Brandon si actiunea din filmul „Game of Death” (Jocul cu moartea) pe care îl turna tatal sau, Bruce Lee când a murit. Aici, Bruce interpreta rolul unui actor ucis în timpul filmarilor de un coleg în pistolul caruia mafia chineza schimbase glontul de recuzita cu unul adevarat.
Desi, initial, echipa de filmare a peliculei „The Crow” a gasit de cuviinta sa abandoneze proiectul, mama lui Brandon, sora sa, Shannon, si logodnica sa au insistat ca filmarile sa fie reluate. Deliberat, secventa cuprinzând împuscarea actorului a fost distrusa. Apelându-se la sofisticate tehnici computerizate, se reuseste compozitia unor scene care nu au fost niciodata filmate. Filmul este gata în 1994, costurile de productie ridicându-se la 23 milioane de dolari. Distribuitorul initial, Paramount, renunta la film, motivând ca moartea lui Brandon Lee, combinata cu subiectul sumbru, i-ar fi întristat pe spectatori. Noul distribuitor, casa Miramax, dupa o consultare cu familia actorului, lanseaza filmul în iunie 1994, fara a exploata disparitia lui Brandon Lee.
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii